V kauze Čapí hnízdo by příští týden mohl zaznít rozsudek, obhajoba navrhla nového svědka

V kauze Čapí hnízdo by příští týden mohly zaznít závěrečné řeči, vyloučit nelze ani vyhlášení rozsudku. ČT to řekl Adam Wenig, mluvčí Městského soudu v Praze, který příští středu případ po zrušení osvobozujícího verdiktu znovu otevře. Obhájce obžalovaného expremiéra Andreje Babiše (ANO) navrhl výslech nového svědka Tomáše Kohoutka. Jde o bývalého člena představenstva firmy, od které Babišovi příbuzní získali akcie Farmy Čapí hnízdo. Obžalobě čelí i Babišova někdejší poradkyně Jana Nagyová, oba vinu odmítají.

Pražský městský soud se kauzou Čapí hnízdo musí zabývat znovu poté, co Vrchní soud v Praze loni na podzim zrušil původní osvobozující rozsudek. Hlavní líčení je naplánované na středu 14. února a čtvrtek 15. února. V plánu jsou výpovědi dvou znalců, soud by také měl číst některé listinné důkazy, jak mu nařídil odvolací senát.

„Plánované doplnění dokazování se zatím nejeví časově příliš náročné, proto v případě, že se nevyskytnou zásadní komplikace, případně nebudou učiněny další důkazní návrhy, které by soud posoudil jako důvodné, mohly by již příští týden závěrečné řeči zaznít,“ napsal ČT Wenig. Zda soudní senát vyhlásí také verdikt, bude podle něj záležet i na tom, jak dlouho se bude radit. „Obecně mohu uvést, že vyhlášení rozsudku nelze vyloučit,“ doplnil.

Obhájci bývalého premiéra Babiše a jeho někdejší poradkyně Nagyové ve svých nových vyjádřeních odkázali především na důkazy z prvního kola procesu. „Nad rámec již provedených důkazů navrhla obhajoba provést výslech svědka Mgr. Tomáše Kohoutka, případně číst úřední záznam o vysvětlení, které tento svědek podal v přípravném řízení,“ přiblížil Wenig s tím, že žádné další svědky soud nepozval.

Podle obžaloby Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle státního zástupce to udělal, aby firma zdánlivě splňovala podmínky k získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala. Oba vinu dlouhodobě odmítají.

Nový svědek působil ve firmách Agrofertu

Mluvčí soudu České televizi potvrdil, že Kohoutek je bývalým členem představenstva firmy ZZN Pelhřimov. Tato společnost, kterou vlastní holding Agrofert, v roce 2007 prodala rodině Andreje Babiše akcie Farmy Čapí hnízdo. Kohoutek byl na přelomu let 2007 a 2008 členem dozorčí rady firmy, poté až do roku 2021 působil v představenstvu. Dříve zasedal i v dalších firmách Agrofertu jako Primagra, Silagra nebo Agrotec.

„Pokud jde o důvod, proč byla jeho svědecká výpověď navržena, lze v současné době uvést toliko, že obhajoba navrhla tento důkaz v návaznosti na konkrétní část odůvodnění zrušujícího usnesení Vrchního soudu v Praze,“ informoval mluvčí Wenig. „K důkazům, které budou teprve v budoucnu prováděny v hlavním líčení, se zásadně nemohu vyjadřovat,“ reagoval advokát Babiše Michael Bartončík. Obhájce Nagyové Josef Bartončík ČT napsal, že jeho klientka výslech Kohoutka nenavrhla.

Soud loni v lednu Babiše a Nagyovou nepravomocně osvobodil, verdikt ale v září zrušil vrchní soud. Zprošťující verdikt podle něj měl nedostatky, které odvolací senát nemohl sám napravit. Senátu soudce Jana Šotta nařídil provést některé opomenuté důkazy, lépe je pak má zhodnotit.