V brněnské bytové kauze stíhá policie stavební firmu Ing-Czech, píší Seznam Zprávy

Policie v kauze privatizací bytů a městské pískovny Černovice stíhá podle serveru Seznam Zprávy brněnskou stavební firmu Ing-Czech. Kvůli obstaveným účtům policií podala návrh na insolvenci, uvedl server. V kauze čelí obvinění sedm lidí, přičemž všichni jsou ve vazbě, a také dvě firmy. Konkrétní jména státní zastupitelství neuvedlo.

Mezi obviněnými je podle serveru právě Ing-Czech. Společnost se 32 zaměstnanci totiž prostřednictvím advokáta v úterý ke krajskému soudu poslala návrh na insolvenci. Z něj vyplývá, že firma čelí trestnímu stíhání a že na jeho základě kriminalisté znemožnili firmě nakládat s penězi a obstavili její účty.

Společnost má podle serveru nyní více než 120 věřitelů, většinou z řad dodavatelských firem. „Dlužník eviduje (účtuje) ke dni podání tohoto návrhu celkem 121 věřitelů se závazky v celkové výši 48 212 374,62 korun,“ shrnul pro Seznam Zprávy advokát.

Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, žalobkyně Petra Lastovecká konkrétní jména obviněných neuvedla. V brněnské městské části Černovice se ale následně zřekli mandátu zastupitele Jiří Hasoň (KDU-ČSL) a Jiří Novotný (ČSSD), oba jednatelé tamní pískovny. Předpokládá se, že jsou ve vazbě.

Ve vazbě by měl být i podnikatel Michal Horký. Obhájci se po vazebním zasedání k věci nevyjadřovali, jeden ale uvedl, že jeho klient je Horký. Podle informací serveru je mezi zadrženými také jednatel firmy Ing-Czech Peter Flimmel.

Kauza se týká privatizace městských domů, činnosti městské firmy a údajných dotačních podvodů. Kriminalisté prohledávali v polovině října prostory bytového odboru brněnského magistrátu, radnice městské části Brno-sever a Brno-Černovice, byli i v Pískovně Černovice.

O podání vysvětlení a přístup do kanceláře požádala policie také místopředsedu KDU-ČSL, tehdejšího náměstka brněnské primátorky a kandidáta na ministra životního prostředí Petra Hladíka. Hladík opakovaně uvedl, že není z ničeho obviněný. Uvedl, že policii pro účely vyšetřování poskytl svůj mobil a počítač, přístup do svého diáře a e-mailu.

Dvě větve

Podle informací některých médií má kauza dvě větve. První se týká pokusu o ovládnutí městské společnosti Pískovna Černovice. Policejní prověřování tam mapuje hlavně aktivity podnikatele Michala Horkého, kterého policie podle serveru iROZHLAS.cz. označuje za hlavu šestičlenné organizované zločinecké skupiny, jež chtěla městskou společnost ovládnout.

Druhá větev prověřování se týká Horkého a skupiny, jež údajně za využití podvodného jednání a uplácení v privatizaci získala a pak se ziskem prodala bytové domy a byty, uvedl iROZHLAS.cz.