Udělování vyznamenání bude odloženo, pokud Zeman nerozhodne jinak, prohlásil Mynář

Předávání státních vyznamenání 28. října se přesune na pozdější termín, pokud prezident Miloš Zeman nerozhodne jinak. Na čtvrtečním tiskovém brífinku na Pražském hradě to prohlásil vedoucí Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Vratislav Mynář. Slavnost Hrad odložil i minulý rok kvůli pandemii covidu-19.

„Ceremoniál bude odložen na pozdější termín, pokud pan prezident nerozhodne jinak,“ řekl Mynář ve čtvrtek. Ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš již ve středu tvrdil, že ohledně ceremoniálu čeká na rozhodnutí prezidenta.

Způsob předání ocenění záleží na hlavě státu. Může například stanovit někoho, kdo za něj vyznamenání předá, může rozhodnout i o odložení ceremonie. Vyznamenání mohou být odeslána také poštou.

Média spekulovala, že by vyznamenání mohl místo Zemana předat premiér Andrej Babiš (ANO). Ten ale ve středu televizi CNN Prima News uvedl, že by bylo vhodné slavnost odložit. Předseda vlády předávat ocenění nechce. Odložit ceremoniál přijde rozumné i předsedovi poslanců ODS Zbyňkovi Stanjurovi.

Zeman ocenění nepředal ani před rokem. Zabránila mu v tom pandemie

Kruliš ještě minulý týden prohlašoval, že Hrad připravuje ceremoniál ve standardním formátu. Odlišný podle něj měl být především v tom, že ocenění získají i lidé nominovaní v loňském roce. Před rokem KPR kvůli pandemii zveřejnila pouze seznam laureátů. Ceremoniál se nekonal.

Podle Mynáře bude počet vyznamenaných podobný jako v posledních letech. Zeman každý rok udílel přibližně čtyřicet řádů a medailí. Loni bylo oceněných osmatřicet.

Premiér ve středu řekl, že podepsal asi třicet návrhů na udělení vyznamenání. Někteří mají být oceněni in memoriam. Dekrety jsou podle Babiše označeny podpisovým razítkem prezidenta, ne jeho vlastnoručním podpisem.

Oceněn může být Kellner nebo praporčice Tichá

Pražský hrad tradičně až do 28. října tají, koho se prezident chystá vyznamenat. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dříve oznámil, že Zeman in memoriam udělí medaili Za hrdinství štábní praporčici Michaele Tiché, která zemřela během zahraniční mise na Sinaji při pádu vrtulníku.

Oceněn nejvyšším státním vyznamenáním, Řádem bílého lva, má být i zesnulý vlastník investiční skupiny PPF Petr Kellner.

Vláda navrhla vyznamenat velitele jednotky Vojenské policie KAMBA, který se podílel na evakuaci českých diplomatů a afghánských spolupracovníků z Kábulu. Za tuto evakuaci Zeman slíbil ocenit i velvyslance v Afghánistánu Jiřího Balouna.