Učitelé by při výuce na dálku neměli známkovat, radí resort. Zeman podpořil opatření proti koronaviru

Události: Domácí dění v Česku ohledně koronaviru (zdroj: ČT24)

Podle ministerstva školství by učitelé při současném on-line vyučování neměli využívat hodnocení jako formu nátlaku. Místo známkování by měli děti hodnotit slovně a dávat jim na výběr z různě obtížných úkolů. Při zadávání práce by měly školy zohledňovat časové možnosti rodin. V Lánech kvůli epidemii jednal poradní tým prezidenta Miloše Zemana, přizváni byli ministři vnitra a obrany Jan Hamáček (ČSSD) a Lubomír Metnar (za ANO) a policejní prezident Jan Švejdar. Na tiskové konferenci ministři uvedli, že prezident a jeho poradci podpořili opatření proti koronaviru.

  • Prezident Miloš Zeman vyjádřil podporu protikoronavirovým opatřením.
  • Ministerstvo školství radí školám, aby se při výuce zaměřily především na nejdůležitější předměty. Učitelé by zároveň neměli využívat známky jako formu nátlaku.
  • V Nemocnici Břeclav byla nákaza nového typu koronaviru zjištěna u šesti členů lékařského personálu a devíti pacientů.
  • Autorské svazy, festivaly i umělci chtějí po vládě bezúročné půjčky, odpuštění nájmu od státu, odložení EET, změnu DPH na vstupné i zákona o vysílání.
  • V Česku je 4362 potvrzených případů onemocnění. V pátek bylo zároveň provedeno 6889 testů. Nemoci už podlehlo 59 lidí, 78 se jich udravilo.
  • Stát plánuje pravidelné testování personálu domovů pro seniory na nový typ koronaviru.
  • Společnost Gilead, výrobce experimentálního léku proti koronaviru remdesivir, si vyžádala dvě až tři místa v Česku pro případné další testování medikamentu. Úřady vybraly Fakultní nemocnici Brno, pražskou Fakultní nemocnici Motol a Nemocnici na Bulovce.
On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Je třeba pokračovat a vydržet, řekli ministři po čtyřhodinovém jednání novinářům. Podle ministra vnitra se situace v Česku zatím vyvíjí lépe, než vláda původně očekávala. Hamáček po setkání rovněž pochválil státní zaměstnance a české občany za dodržování opatření. „Čeká nás ještě pár těžkých dnů a týdnů. Efektivita opatření bude ještě prověřena, nechystáme ale žádné zásadní změny,“ řekl Hamáček.  

Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka Zemanův expertní tým vyjádřil velké ocenění práci Integrovaného záchranného systému. „Prezident republiky plně podpořil opatření Ústředního krizového štábu pod vedením Jana Hamáčka,“ uvedl mluvčí na Twitteru. 

„Ze strany pana prezidenta jsem cítil velkou podporu jak vůči vládě, tak i zdravotníkům, policistům nebo vojákům,“ řekl Hamáček. Velká část debaty byla věnována ekonomickým opatřením, hlava státu se podle Metnara také zajímala o projekt chytré karantény.

Systém chytré karantény má umožnit se souhlasem nakaženého vytvořit z údajů z jeho mobilního telefonu a platební karty mapu jeho pohybu z posledních pěti dní. Metnar k tomu uvedl, že informacemi od operátorů nebudou disponovat vojáci, ale hygienici, kteří budou určovat, kam mají vojáci zajet pro odběr vzorků.

Data se po šesti hodinách smažou, tvrdí Metnar

„Ta data se nebudou ukládat déle než šest hodin, po šesti hodinách se automaticky smažou,“ uvedl ministr. Pokud hygienici během této lhůty data nestihnou využít, budou muset nakaženého požádat o souhlas znovu. Hamáček k policejním opatřením uvedl, že chce zamezit tomu, aby se lidé o víkendech shromažďovali na parkovištích u turisticky vyhledávaných lokalit.

Policejní hlídky budou tento víkend turisty z těchto míst vykazovat, aby se neopakovala situace z minulého konce týdne. Hamáček věří, že sněmovna a senát v příštím týdnu dají policii možnost takováto shromažďování na místě pokutovat až částkou 10 tisíc korun.

Nevyužívejte známky jako formu nátlaku, radí učitelům ministerstvo

Školy by se podle ministerstva měly zaměřit hlavně na nejdůležitější předměty, zejména češtinu, matematiku, cizí jazyky a případně některé odborné středoškolské předměty. Učitelé by se také měli vzájemně domluvit, jakou látku případně přesunou do příštího školního roku. Vyplývá to z doporučených postupů pro období on-line výuky, které resort školství připravil.

„Nevyužívejte hodnocení/klasifikaci v období vzdělávání na dálku jako formu nátlaku. Maximální pozornost věnujte poskytování zpětné vazby žákům, která jim pomůže zlepšovat učení a motivuje je k další práci,“ nabádá učitele ministerstvo. „Nezapomeňte, že smyslem výukových aktivit v této době není primárně sběr podkladů pro klasifikaci,“ píše v doporučení. 

Domácí výuka
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

„Při komunikaci se žáky se snažte o srozumitelná a jednoznačná zadání a pokyny. Buďte k žákům empatičtí a zajímejte se o to, jak jim učení jde, co jim případně nejde, jestli komunikují s ostatními žáky a podobně,“ radí dál učitelům úřad. Pedagogové by podle něj měli také zohlednit to, jak se výuce na dálku mohou časově přizpůsobit rodiny žáků.

Podle předsedy Asociace ředitelů základních škol Michala Černého měly některé vzdělávací instituce zpočátku s přechodem na výuku on-line potíže. Část učitelů například zavalila děti úkoly a rodiče si stěžovali. V současné době se podle něj ale situace již zlepšila.

Podle ministerstva mohou vyučující k hodnocení dětí při on-line výuce využít doporučení, která vypracovaly Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy a nezisková organizace EDUkační LABoratoř. Podle nich by například neměli známkovat a měli by děti nechat plnit úlohy dle vlastních zájmů a schopností či tempa.

Nezisková organizace EDUin tento týden v tiskové zprávě upozornila, že školy k hodnocení distanční práce žáků přistoupily různě. Někde hodnotí, ale neznámkují. Jinde známkují jen opakování učiva a další školy dávají pětky i za neodevzdané on-line úkoly, uvedl EDUin. Podle něj je to i důsledek toho, že ministerstvo zatím neujasnilo, na jakém základě budou učitelé letos psát vysvědčení.

Školy jsou kvůli koronaviru zavřené od 11. března do odvolání.

Prymula: Plošné testování seniorů v domovech neplánujeme

Stát plánuje pravidelné testování personálu domovů pro seniory na nový typ koronaviru, u klientů to s ohledem na jejich množství zatím není reálné. V sobotu to řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

obrázek
Zdroj: ČT24

Dalším zvažovaným opatřením podle náměstka je, aby personál bydlel v provizorních podmínkách přímo v zařízeních a nechodil mezi běžnou populaci. Ministerstvo podle Prymuly nyní jedná s kraji ohledně distribuce rychlotestů. Pravidelné testování personálu by měli provádět lékaři, kteří do domovů docházejí, dodal. Plošné testování všech včetně seniorů v plánu není.

Česko nabídne tři nemocnice pro testování léku remdesivir

Prymula také úvedl, že výrobce experimentálního léku remdesivir firma Gilead si vyžádal dvě až tři místa pro případné další testování medikamentu proti koronaviru v Česku. Měly by to být Fakultní nemocnice Brno a v Praze Fakultní nemocnice Motol a Nemocnice na Bulovce.

Ke kolika lidem by se lék mohl dostat, zatím není jasné, dodal Prymula. V Česku remdesivir, který je v současnosti ve fázi klinické studie, lékaři použili zatím pro jednoho pacienta ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Ta v pátek oznámila, že pacient, kterému byla látka proti nemoci podávána, se uzdravuje.

V břeclavské nemocnici přibylo nakažených zdravotníků

Na interně Nemocnice Břeclav mají nákazu koronavirem tři lékaři, tři sestry a devět pacientů, potvrdil to ředitel nemocnice Petr Baťka. Nemocnice o nakaženém personálu a pacientech informovala už v pátek, čísla ale neuvedla. Podle Baťky bylo dalších 50 testů negativních. Oddělení nemusí být uzavřeno, ale interna B nepřijímá žádné pacienty.

Nemocnice měla už dříve dva nakažené lékaře, jednu sestru na ARO a jednu sestru na ORL. Obě oddělení musela uzavřít, jejich provoz spustila opět minulý víkend. 

Zemřely dvě nakažené seniorky z domova v Michli

V pražské Všeobecné fakultní nemocnici v sobotu zemřely s nemocí COVID-19 dvě ženy z domova pro seniory v Michli. Oběma bylo více než devadesát let. U žen byly bezprostřední příčinou úmrtí srdeční potíže. Podle předchozích informací jde o pátého a šestého koronavirem nakaženého klienta michelského domova, který v posledních dnech zemřel.

Nemoc se v sobotu prokázala také u dalších devíti klientů Domova pro seniory Iris v Ostravě. Nakaženi jsou i další dva zaměstnanci. Všichni bez příznaků.

Hudební scéna chce po vládě půjčky nebo změny DPH

Pracovní skupina zástupců české hudební scény připravila návrhy, jak efektivně a koncepčně pomoci hudebnímu sektoru postiženému pandemií koronaviru. Tvoří ji zástupci festivalů, autorských svazů i nezávislých umělců, své návrhy hodlají co nejdříve předložit vládě. Chtějí bezúročné půjčky, posečkání s placením nájmů, pokud je pronajímatelem stát, a ponechání přidělených grantů i v případě, kdy se projekt neuskutečnil celý.

O návrzích v sobotu informoval Libor Galia jménem Divadelního ústavu a platformy SoundCzech. Autoři navrhují trvale odložit povinnost zavádějící EET pro kulturní sektor nebo ji odložit o dva roky.

Dále chtějí snížit sazbu DPH na vstupenkách na nulu do konce roku 2023 a následně ji navýšit na deset procent, což je průměr Evropské unie. V Česku má vstupné na kulturní akce DPH patnáct procent.

Počet nakažených rostl nejvíce za poslední týden

V pátek v Česku přibylo 332 lidí nakažených koronavirem, což je nejvíce za posledních sedm dní. Zároveň ale bylo také v pátek provedeno 6889 testů, to je vůbec nejvyšší počet od začátku testování.

Úmrtí s nemocí nového typu koronaviru v Česku proti ránu přibylo o tři na 59. Počet vyléčených vzrostl o čtyři na 78 lidí. Množství případů nákazy v pátek zase stoupl o 172 na 4362, uvedlo v pátek ministerstvo zdravotnictví.

Nejvíce lidí s nákazou novým typem koronaviru má Praha, a to i v přepočtu na počet obyvatel. V hlavním městě je 1118 lidí s COVID-19, což znamená 82,15 nakažených osob na 100 tisíc obyvatel. 

V nemocnicích se s laboratorně prokázaným onemocněním podle posledních dostupných informací ministerstva zdravotnictví léčí 380 lidí. V těžkém stavu je a vysoce intenzivní péči vyžaduje 87 z nich, tedy 22,89 procenta.