Koalice zvažuje částečně zestátnit klíčové společnosti. Z opozice zní hlasy proti

Události: Vláda uvažuje, že by do některých podniků mohl vstoupit stát (zdroj: ČT24)

Vláda uvažuje, že by do některých klíčových podniků mohl vstoupit stát, a to v případě, že se dostanou do problémů. České televizi to potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO) i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Předseda vlády zmínil třeba České aerolinie. Podle Havlíčka by tak stát firmám pomohl překonat ekonomické problémy, do kterých se nyní dostaly. Především pravicová opozice ale takové úvahy kritizuje.

České aerolinie, dopravní firmy nebo distribuce vody. Některé společnosti z těchto oblastí by v budoucnu mohl chtít odkupem podílů zachránit stát.

Letecký provoz nad Evropou se totiž v posledních týdnech téměř zastavil. České aerolinie se tak podobně jako většina světových leteckých dopravců dostávají do hlubokých ekonomických problémů. Podle některých ministrů by to aspoň částečně mohl vyřešit vstup státu, a to nejen u aerolinek.

„Všechny letecké společnosti mají velké problémy a Smartwings požádaly o půjčku. Teď to není na stole, ale vyloučit se to nedá a myslím si, že pokud by to na stole bylo, tak bychom se o to měli zajímat,“ vyjádřil se k záležitosti Babiš.  

„Premiér je o situaci, která potkala i ty největší letecké společnosti světa, dobře informován a jsem přesvědčen, že se nějaké řešení stávající situace v kontextu toho, jak se k situaci leteckých společností staví ostatní státy, najde,“ vyjádřil se k záležitosti spolumajitel Smartwings Jiří Šimáně.

Podobné úvahy o pomoci strategickým firmám už zveřejnilo třeba Německo nebo Itálie. Podle ministra průmyslu a obchodu už se v Česku připravují předběžné scénáře. „Jakkoliv to dneska není věc, kterou bychom řešili od rána do večera, uvědomujeme si, že v určitém čase k tomu může třeba v rámci jednotek společností dojít,“ uvedl Havlíček.  

Výhrady opozice

Podle některých opozičních zástupců ale takové kroky nepřichází v úvahu. Vláda by se prý měla raději zaměřit na plán, kdy budou moci otevírat jednotlivé podniky své provozy. 

„Každá podobná krize v historii, větší i menší, byla zneužita k tomu, že stát v ekonomice posílil více, než bylo zdrávo. Prosím mějme to na paměti,“ poznamenal místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček. 

Podle komunistů by naopak měl stát pomoci především v oblasti kritické infrastruktury. „To, co my jsme označovali jako strategické pro budoucnost, tak tam by měl stát vstupovat. Nikoliv na chvíli, ale zvážit, zda by si v této oblasti neměl strategické pozice i podržet,“ domnívá se člen rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Jiří Dolejš (KSČM). 

Stát už teď několika firmám nařídil, aby přednostně dodávaly a vyráběly pro něj. Ty mu tak poskytnou například ochranné masky, filtry k nim či vysokotlaké lahve, které se používají při plicní ventilaci.