Tripartita chce rychle testy ve školách. Ověření jejich spolehlivosti bude hotové až po plánovaném návratu žáků

Události: Očkování učitelů a testování studentů (zdroj: ČT24)

Zástupci školských odborů, zaměstnavatelů a ministerstva školství vyzvali resort vnitra k urychlenému zakoupení a distribuci testů na covid-19 do škol. Zároveň také apelovali na ministerstvo zdravotnictví, aby urychlilo schvalování testů k samoodběru bez asistence zdravotníka. Návrat dětí do tříd je další podmínkou hejtmanů pro prodloužení nouzového stavu. Testování ve školách by podle vlády mělo začít 1. března, kdy by se měli do lavic vrátit žáci posledních ročníků středních škol.

Budoucí elektrotechnik Jan Plánička byl ve škole naposledy před Vánoci. Letos ho čekají závěrečné zkoušky, a proto by i on měl být mezi prvními, kteří by se 1. března měli vrátit do školy a v ní se otestovat. „Budu to muset podstoupit, samozřejmě, protože nechci být zavřený doma za počítačem, to je nesmysl,“ řekl student.

Chybí mu hlavně praktická výuka. Další studenti odborných škol by se právě kvůli ní měli do lavic vrátit jako druzí, a to 8. března. Ve třetí vlně, od 15. března, se počítá s žáky devátých tříd.

Ředitel pražské Základní školy Lyčkovo náměstí Jan Korda se na návrat žáků těší, z testování ale radost nemá. „Zaprvé se bojím té odpovědnosti, že ta odpovědnost se přehazuje na nás jako na učitele, pedagogy, abychom kontrolovali zdravotní stav toho dítětě, to je první věc. A pak samozřejmě organizace,“ řekl.

Pro všechny včetně učitelů by mělo být na otestování dvakrát v týdnu v pilotní fázi k dispozici přes tři a půl milionu neinvazivních testů. Na jejich nákup uvolnila vláda z rozpočtové rezervy až 250 milionů korun. „Ministerstvo vnitra v úterý oslovilo šest dovozců nebo výrobců, podle toho, jak to je s žádostí o zaslání nabídky. Chceme vidět cenu a harmonogram dodávek,“ upřesnil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Do užšího výběru se dostaly i testy z Číny využívané v Rakousku. Vládní materiál upozorňuje na to, že zachytí jen 40 procent infikovaných.

Ověřovat spolehlivost některých typů testů, které by mohly být využity ve školách, začnou ve středu v karvinské nemocnici. Jeden člověk vedle klasického stěru vyzkouší ještě tři další neinvazivní typy odběru. „Pro jeden druh testů předpokládáme 500 respondentů, to znamená 500 pacientů, kteří bude odebráni takto,“ vysvětlila mluvčí Nemocnice Karviná-Ráj Věra Murínová.

Očkování pedagogů

Sběr vzorků bude trvat měsíc, další dva týdny vyhodnocení. První studenti přitom mají testy ve školách podstoupit už za 13 dní. Nejen testováním, ale i očkováním učitelů se zabývala jak Rada vlády pro zdravotní rizika, tak i školská tripartita.

Předseda školských odborů František Dobšík upozornil, že pro návrat žáků do lavic je důležité, aby se školy staly bezpečným prostředím. „Ať ti kantoři, kteří budou v těch školách, mají šanci být přednostně očkováni,“ dodal. 

I ve škole, kde učí Jana Kadlecová, se o očkování mezi pedagogy hodně diskutuje. Ona sama ale zatím váhá: „Nenašla jsem ještě tolik informací, že bych se rozhodla teď v tuhle chvíli.“

Ve středu se o tom, jak vrátit děti do škol, budou bavit na školském výboru poslanci, sejít se má i krizový štáb.