Testování ve firmách může pokračovat, potvrdil soud. Přírůstky nakažených mírně klesají

Ve středu přibylo v Česku 7015 potvrzených případů koronaviru. To je nejnižší středeční nárůst v tomto roce. Nejvyšší správní soud zamítl návrh na zrušení povinného testování zaměstnanců ve firmách. Šest středočeských nemocnic odvolalo stav hromadného postižení osob. Po celé zemi se distribuují antigenní testy do škol. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) chce po vládě mimořádné odměny pro policisty a hasiče.

On-line přenos

Koronavirus – duben

  • 20:43

    Tanzanie zahájila výrobu kyslíku pro zdravotnické účely v největších nemocnicích v zemi. Kyslíkové láhve využije při léčbě pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Denní produkce bude přibližně 200 láhví, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tanzanského ministerstva zdravotnictví.

  • 19:46
    Česko

    Hygienici na jihu Čech evidují 233 nových případů covidu. Počet aktuálně pozitivních stoupl o 151 na 4451 lidí. Záchyty ve školách jsou minimální.

  • 19:19

    Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech možná nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Vyplývá to z britské studie, která byla zveřejněna v časopise Science.

Počet hospitalizovaných s koronavirem klesl ve středu téměř o pět set na 6504, v těžkém stavu bylo 1349 z nich. Šest středočeských nemocnic odvolalo stav hromadného postižení osob. „Věřím, že jsme na sestupné trajektorii křivky pandemie a že se nám v nemocnicích už podaří vracet se do normálního stavu,“ okomentoval to krajský radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS).

Stouplo naopak zjednodušené reprodukční číslo, a to z 0,67 na 0,73. S covidem-19 dosud v České republice zemřelo 27 466 lidí.

Nejvíce se koronavirus šíří na Jihlavsku, kde za uplynulých sedm dní zaznamenali 354 případů na sto tisíc obyvatel. Přes tři sta se tento ukazatel dostal ještě na Táborsku, Děčínsku, Mostecku, Českolipsku, Mladoboleslavsku, Orlickoústecku a těsně také Pelhřimovsku a Zlínsku. Naopak relativně nejlepší je situace na Chebsku, kde za poslední týden bylo 28 nakažených na sto tisíc obyvatel. 

Zdravotníci v Česku dosud aplikovali 1 909 475 dávek vakcíny proti novému typu koronaviru, z toho 41 460 ve středu. Obě potřebné dávky dosud dostalo více než 634 tisíc lidí.

Za týden také přibylo pět podezření na úmrtí po očkování proti covidu, Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) jich už celkem eviduje 36. „Stejně jako u ostatních hlášení se i v těchto případech jedná pouze o podezření na vztah k očkování, časová souvislost rozhodně nemusí znamenat souvislost příčinnou,“ zdůraznil SÚKL.

Za uplynulý týden lékaři podali sedmadvaceti lidem lék firmy Regeneron, který má chránit pacienty před těžkými stavy. Pouze u dvou pacientů ve Fakultní nemocnici v Motole se stav mírně zhoršil, alergická reakce se dle mluvčí Hany Frydrychové nevyskytla u nikoho. Ve čtvrtek dostali lék další čtyři pacienti v Motole a také ve Fakultní nemocnici Brno. Další zařízení si o přípravek zažádaly.

Školy se připravují na testování

Na částečný návrat žáků do lavic se chystají školy. Po celé zemi se teď distribuují antigenní testy – testovat se  budou muset děti z prvního stupně dvakrát do týdne. Pokud tento krok rodiče dítěte odmítnou, bude záležet na škole, co dál.

„Při této omluvené absenci škola sice nemá povinnost zajistit dítěti distanční vzdělávání dle zákona a v třídní knize bude evidovat neúčast dítěte jako omluvenou absenci, je však vhodné, aby škola poskytla dítěti okolnostem přiměřenou formu studijní opory – například posílání týdenních plánů, individuální konzultace, možnost připojit se do některých hodin on-line a podobně,“ upřesnila pro ČT mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Soud zamítl návrh na zrušení testování ve firmách

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl návrh na zrušení opatření ministerstva zdravotnictví, které v březnu odstartovalo testování zaměstnanců ve firmách. Povinnost podrobit se tomuto kroku podle soudu vyplývá z pandemického zákona, opatření ministerstva jen upravuje podmínky a rozsah. Výtěr z nosní dutiny, který je nejvíce invazivní formou antigenního testování, neznamená takový zásah do integrity nebo lidské důstojnosti, aby kvůli tomu bylo nutné rezignovat na testování zaměstnanců, uvedl NSS.

Návrh na zrušení opatření podal dělník Tomáš Sawkiw, který pracuje ve výrobě autodílů. Podle něho jde o zdravotní zákrok, se kterým pacient musí souhlasit a měl by mít právo jej odmítnout. Tak u soudu argumentoval i jeho advokát Norbert Naxera. Podle něho zaměstnanci ve firmách však v případě odepření testu dostávají vytýkací dopisy a hrozí jim výpověď. Jde o nezákonný útisk občanů, uvedl Naxera na adresu ministerského opatření. Zpochybňoval také smysl a efekt testování.

Kvůli testování se na NSS obrátily také Nezávislé odbory výrobce léčiv Teva Czech Industries. Nesouhlasí například s tím, že po odmítnutí testu vzniká překážka v práci na straně zaměstnance, který tak nemá nárok na náhradu mzdy. Kritizují také, že zaměstnavatel nakládá s daty o zdravotním stavu pracovníků. Veřejné jednání soud svolal na 14. dubna.

NSS ve čtvrtek zdůraznil, že zamítnutí nelze brát jako definitivní potvrzení toho, že opatření ministerstva zdravotnictví je v pořádku ve všech ohledech. „S podobnou interpretací našich rozhodnutí se bohužel nezřídka setkáváme. Zejména v této citlivě vnímané agendě by měli všichni přispět svou zdrženlivostí k tomu, že veřejnost nebude ještě více zmatena, pokud v některém z dalších řízení bude NSS nucen napadená opatření zrušit,“ konstatoval předseda soudního senátu Filip Dientsbier.

Hamáček požádá o odměny pro hasiče a policisty

Ministr vnitra Hamáček bude vládu žádat, aby ze státního rozpočtu uvolnila zhruba 770 milionů korun na mimořádné odměny pro hasiče a policisty za boj s pandemií. Měli by dostat dvacet tisíc korun na osobu, řekl po jednání s odbory. Ministerstvo vnitra také od počátku června začne vyplácet policistům, kteří nemají zajištěno stravování na pracovišti, 39 korun denně na jídlo.

Peníze by podle něj měli dostat ti, kteří byli opravdu nasazeni v terénu, nikoli nadřízení. Odměnit tak chce ministr za svůj resort zhruba 28 tisíc lidí, bude však jednat s dalšími ministerstvy o odměnách pro celníky či vojáky. 

Brífink ministra vnitra po jednání s Policií ČR (zdroj: ČT24)

Velké cestovní kanceláře mohou žádat o dotace

Velké cestovní kanceláře (CK) mohou od čtvrtečního poledne do 7. května žádat o podporu z programu Covid – cestovní kanceláře II. Jsou určené kancelářím, které odvedly příspěvek do garančního fondu CK odpovídající ročním plánovaným tržbám za loňský rok minimálně 500 milionů korun. Připraveno pro ně je 75 milionů korun. Žádost přijímá ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) prostřednictvím elektronického formuláře.

Dotace budou moci CK použít na pokrytí provozních nákladů vzniklých od loňského 11. října do letošního do 4. ledna a uspokojení nároků zákazníků ze smluv o zájezdu s termínem zahájení od 20. února do 31. prosince loňského roku, které se nemohly konat z důvodu pandemie koronaviru. 

Podnikatelé zasažení v souvislosti s pandemií koronaviru a souvisejícími vládními opatřeními mají zároveň ve čtvtek poslední možnost požádat o příspěvek na komerční nájem za čtvrté čtvrtletí loňského roku. Příjem žádostí do třetí výzvy programu Covid – nájemné Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), které ho připravilo, ukončí ve 23:59. Zájemci o dotaci mohli žádosti podávat od 5. února.