Syn volal, že na něj střílejí. Češi i Izraelci pro Reportéry ČT popsali, jak je zasáhl útok Hamásu

Reportéři ČT: Krvavé probuzení (zdroj: ČT24)

Běsnění teroristů z hnutí Hamás zasáhlo i Čechy pobývající v Izraeli a Izraelce žijící v Česku. První říjnová sobota, kdy útočníci pronikli na území židovského státu, aby vraždili a unášeli, jim prý navždy změnila životy. O dění na Blízkém východě, který se po obnovení židovsko-arabského konfliktu potácí na pokraji katastrofy, natáčeli Reportéři ČT.

„V tu chvíli se všechno zhroutilo. Tady bylo asi devět hodin ráno. Byl to totální chaos a já jsem celý den strávil přibitý u zpravodajství, zvlášť když jsem zjistil, že můj synovec byl na festivalu u kibucu Zikim,“ popisuje Micha, izraelský podnikatel žijící v Česku. Mladík pak během dne rodinu informoval, že před běsněním palestinských útočníků dokázal utéct do bezpečí.

Česká průvodkyně pobývající v Izraeli Nikol Cohen se pro změnu svěřila, že do „nějakých kolejí se vracíme, protože musíme“. První paralýza a šok podle ní sice ještě plně neodezněly, ale transformovaly se do impulsu, že je třeba fungovat. „Mám doma děti, musím se snažit, aby atmosféra byla nějak přijatelná, abychom nebyli ve strachu,“ přiblížila.

Další výpovědi o útoku teroristů na Izrael najdete ve videu v úvodu článku.