Soud znovu jedná o Janouškově případu. Předvolá si lobbistovu ženu i terapeuta

Městský soud v Praze na popud Ústavního soudu znovu projednává žádost lobbisty Romana Janouška, který usiluje o obnovu svého trestního řízení. Vyslechnout bude chtít Janouškovu manželku i terapeuta Ivana Doudu. Kvůli sražení ženy autem si má podnikatel odpykat 4,5 roku, trest má ale ze zdravotních důvodů přerušený.

Opilý Janoušek srazil ženu automobilem v roce 2012 v pražské Michli. Po předchozí kolizi se jej totiž snažila na křižovatce zastavit. Původně čelil Janoušek obžalobě z pokusu o vraždu, nakonec byl odsouzen za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. Pravomocný verdikt čtyř a půl roku žaláře padl už před šesti lety. 

V roce 2016 požádal o obnovu řízení, nevyhověl mu však ani Městský, ani Vrchní soud v Praze, vyslyšel ho až Ústavní soud, který loni na podzim rozhodl, že se justice lobbistovou snahou o obnovu trestního řízení (a případné zvrácení rozsudku) musí zabývat. Předchozí zamítavá rozhodnutí totiž podle ÚS porušila Janouškovo právo na soudní ochranu.

Městský soud podruhé

Ve středu tak Janouškův návrh na obnovu trestního řízení znovu otevřel pražský městský soud. ÚS mu už dříve nařídil, aby se lépe vypořádal s argumenty Janouškových obhájců.

Právníci při předchozím projednávání návrhu na obnovu řízení předložili posudky, podle nichž byl Janoušek v době nehody závislý na alkoholu a dalších návykových látkách. Poukazovali také na údajnou poruchu zorného pole a na možnost, že Janouškovy rozeznávací schopnosti mohl ovlivnit hematom v mozku. 

Předseda soudního senátu Tomáš Kubovec tak na středu znovu předvolal autory znaleckých posudků předložených obhajobou – psychiatra Jaroslava Zvěřinu, neurochirurga Petra Jelínka a bývalého znalce v oboru očního lékařství Jana Nováka.

Jelínek zopakoval, že subdurální hematom může vést ke zkreslenému vnímání, Novák popsal souvislost mezi hematomem a omezením zorného pole. Znalec Zvěřina vypovídal na žádost Janouškova advokáta Lukáše Trojana za zavřenými dveřmi, veřejnost tak jeho slova neslyšela.

Sám Trojan novinářům řekl, že právě obsah této výpovědi vedl k návrhům na předvolání Janouškovy manželky a terapeuta Doudy. Advokát a státní zástupce Vladimír Pazourek se shodli na tom, že tato dvě svědectví pomohou dokreslit Janouškův stav v době nehody.

Zasedání bude pokračovat 4. února, kdy by měla před soudem promluvit Janouškova manželka a lobbistův psycholog Ivan Douda.

Trest přerušený do jara

Trest nastoupil Janoušek už v listopadu 2014. V brněnské věznici ale zůstal jen do března 2016, potom byl z rozhodnutí Krajského soudu v Brně dočasně propuštěn na svobodu. Momentálně má trest přerušený až do jara kvůli závažným zdravotním problémům.

Janoušek také dvakrát žádal pražský městský soud o prominutí zbytku trestu ze zdravotních důvodů, ten mu však ani jednou nevyhověl. V létě nechal Vrchní soud v Praze Janouška sledovat a ukázalo se, že chodí bez doporučeného doprovodu na plovárnu, vyjel si na kole nebo navštívil galerii.