Lobbista Janoušek v opilosti havaroval a srazil ženu

Praha - Lobbista a vlivný podnikatel Roman Janoušek dnes před polednem v Praze-Michli havaroval a poté ještě srazil řidičku nabouraného auta. Jednapadesátiletou ženu záchranáři převezli do nemocnice. Žena má mnohočetná vážná zranění a je na jednotce intenzivní péče. Janoušek z místa nehody ujel, policisté ho ale dostihli na Pankráci. Při dechové zkoušce mu naměřili 2,2 promile a následně ho odvezli k výslechu.

Nehoda se stala v 10:30 ve Vyskočilově ulici v Praze 4. Janoušek, který jel v porsche, narazil do jiného auta. „Řidič s osobním motorovým vozidlem s největší pravděpodobností nedobrzdil a následně narazil do před ním stojícího vozidla volvo. Z místa této dopravní nehody ujel a zastavil až o několik desítek metrů dál na světelné křižovatce,“ uvedla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Řidička z nabouraného auta se ho podle mluvčí snažila zastavit, Janoušek ji ale srazil. „Muž i od této dopravní nehody ujel pryč. Policisté ho po několika minutách vypátrali,“ popsala Kropáčová. Podle televize Nova ho policisté dopadli v Pujmanové ulici, prý se jim snažil utéct. „Byla u něho provedena orientační dechová zkouška na přítomnost alkoholu, kdy mu bylo naměřeno více než 2,2 promile alkoholu v dechu,“ sdělila policejní mluvčí.

Roman Janoušek po nehodě: „Nemám na to žádný názor, protože si myslím, že se stalo něco divného. Až to budu vědět, tak vám to řeknu, ano?“

Po vyšetření u lékaře policisté Janouška převezli na služebnu v pražské Kongresové ulici k podání vysvětlení, odkud po 15:00 odešel. Většině médií se vyhnul tím, že požádal policisty o odchod jedním ze zadních vchodů. Poté nasedl do černého audi, které pro něj přijelo, a odjel.

Policie nyní vyslýchá svědky a čeká na lékařskou zprávu o rozsahu zranění ženy. Poté se rozhodne, zda muže obviní. Dopravní policisté se podle Kropáčové případem zabývají pro podezření ze spáchání trestných činů ohrožení pod vlivem návykové látky, neposkytnutí první pomoci a ublížení na zdraví. Za neposkytnutí pomoci mu hrozí až pětileté vězení.

O Janouškovi se v těchto dnech hovoří především v souvislosti s odposlechy telefonních hovorů mezi ním, bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem (ODS) a magistrátním úředníkem Peterem Ďuricou. Přepisy odposlechů z roku 2007 postupně zveřejňuje deník Mladá fronta DNES. Podle deníku z odposlechů vyplývá například Janouškův vliv na dění na magistrátu, uvnitř ODS nebo tehdejší vlády.