Janoušek se do vězení zatím nevrátí. Rozhodovat se bude až na jaře

Lobbista Roman Janoušek se zatím do vězení nevrátí. Podle Krajského soudu v Brně je na rozhodnutí čas do 30. dubna 2020, kdy Janouškovi končí přerušení trestu za úmyslné sražení ženy autem.

Janoušek si má odpykat 4,5 roku vězení za to, že pod vlivem alkoholu srazil před sedmi lety ženu v pražské Michli. Do brněnského vězení nastoupil v listopadu 2014, za mřížemi ale zatím strávil zhruba rok a čtvrt. Podle posudku olomoucké fakultní nemocnice u něj totiž po operaci hlavy existuje riziko těžkého poranění mozku, kvůli němuž by ho pobyt ve vězení ohrožoval na zdraví i životě.

Janoušek usiluje o prominutí zbytku trestu, s konečnou platností ale neuspěl letos v srpnu, když jeho snahu zamítl pražský vrchní soud. Potvrdil tak březnový verdikt pražského městského soudu. Jeho mluvčí Markéta Puci už na jaře uvedla, že podle soudce jsou vzhledem k Janouškovu aktuálnímu zdravotnímu stavu nadále splněny podmínky pro přerušení výkonu trestu, nikoliv však pro jeho úplné prominutí.

Sledování lobbisty

Vrchní soud navíc nechal v uplynulých měsících muže sledovat. Podle lékařských zpráv lobbistův stav vyžaduje „neustálý doprovod a dohled poučené osoby“, zdravotní komplikace ale podle zjištění policejních detektivů muži nebrání v aktivním společenském a sportovním životě – policisté ho zastihli bez doprovodu na plovárně nebo na cykloprojížďce.

„Odsouzený se při vystupování na veřejnosti chová přinejmenším konspirativně. Zakrývá si obličej a účelově mění vozidla,“ doplnili soudci. Vrchní soud v usnesení napsal, že „je dalek toho zlehčovat jakkoli zdravotní stav odsouzeného“, zároveň ale upozornil, že pojem terminální stadium „rozhodně neznamená, že by byl v konečné fázi života“ – specifikuje pouze charakter onemocnění, tedy jeho nevyléčitelnost.