Lékaři: Janouškův stav má charakter nevyléčitelné nemoci

Stav lobbisty Romana Janouška má charakter nevyléčitelné nemoci. Podmínky výkonu trestu lze pokládat za rizikové. Jako odpověď na doplňující dotazy soudu to podle zjištění České televize píše Fakultní nemocnice Olomouc.

Janoušek byl pravomocně odsouzený na čtyři a půl roku za to, že v březnu 2012 srazil ženu svým vozem a ujel. Ve věznici strávil necelého půldruhého roku a na jaře 2016 dosáhl kvůli špatnému zdravotnímu stavu přerušení výkonu trestu. Za mříže se měl vrátit koncem listopadu, k tomu ale nedošlo. Požádal o prominutí zbytku trestu právě kvůli údajným zdravotním potížím.

Krajský soud v Brně nakonec toto úterý Janouškův nástup do vězení o dva roky odložil, pražský městský soud, který rozhoduje o úplném prominutí zbytku trestu, si pak už dříve vyžádal lékařský posudek na lobbistův zdravotní stav. Lékaři v dubnové zprávě konstatovali, že Janoušek není ve stavu, aby se mohl do vězení vrátit – a soud žádal doplnění posudku.

Zajímá se o to, zda je diagnóza nevyléčitelnou nemocí a jaký vývoj Janouškova stavu lékaři očekávají – tedy zda bude někdy schopen do vězení nastoupit, aniž by to ohrozilo jeho život. Podle aktuálních informací České televize lékaři z olomoucké fakultní nemocnice Janouškův zdravotní stav označují charakterem nevyléčitelné nemoci a další věznění považují za rizikové.