Soud Janouškovi na dva roky odložil nástup do vězení

Události: Soud Janouškovi na dva roky odložil nástup do vězení (zdroj: ČT24)

Krajský soud v Brně po pěti a půl měsících rozhodl, že lobbista Roman Janoušek nemusí bezprostředně nastoupit do vězení. Podle informací České televize získal dvouletý odklad. Jiný soud teď rozhoduje, zda Janouškovi odpustí i zbytek trestu. Důvodem je podnikatelův zdravotní stav.

Do vězení měl Roman Janoušek – dříve vlivná figura pražské politiky – nastoupit loni koncem listopadu. Nedorazil. Požádal si totiž o prominutí zbytku trestu kvůli údajným zdravotním potížím. A také o to, aby se do rozhodnutí soudu nemusel vracet do vězení. Soud nyní rozhodl pět a půl měsíce poté, kdy už měl Janoušek znovu pobývat v cele.

Krajský soud rozhodnutí nechce komentovat. „Není v právní moci,“ uvedla mluvčí soudu Eva Sigmundová. Janouškův advokát Lukáš Trojan uvedl, že takové rozhodnutí očekávali. „Je částečným nebo dočasným řešením situace, protože se jí zabývá především Městský soud v Praze, který rozhoduje o upuštění od potrestání,“ řekl ČT Trojan. Řízení u pražského městského soudu se nyní chýlí ke konci.

Janoušek měl jít do vězení na čtyři a půl roku za to, že v březnu 2012 srazil ženu svým vozem a ujel. Ve věznici byl ani ne půldruhého roku a na jaře 2016 mu byl pobyt za mřížemi přerušený kvůli špatnému zdravotnímu stavu.

Jeho současnou kondici s ohledem na to, zda se může vrátit do výkonu trestu, posuzovali na žádost městského soudu nějakou dobu lékaři. Ve svých závěrech, které zaslali soudu v dubnu, uvedli, že Janoušek není ve stavu, aby se mohl vrátit do vězení.

Podle Trojana právě závěry lékařů hrály roli i při rozhodování o odložení nástupu do vězení. „Poté, co byl tento znalecký posudek vyhotoven, byl patrně Městským soudem v Praze postoupen Krajskému soudu v Brně. Ten na základě závěrů, které zcela nepochybně uzavírají, že zdravotní stav našeho klienta je takový, že znemožňuje výkon trestu odnětí svobody i do budoucnosti, uzavřel tak, že rozhodl o odkladu výkonu trestu odnětí svobody,“ uvedl Trojan.

Městský soud si však vyžádal doplnění posudku. Zajímá se o to, zda je diagnóza nevyléčitelnou nemocí a jaký vývoj Janoškova stavu lékaři očekávají – tedy zda bude někdy schopen do vězení nastoupit, aniž by to ohrozilo jeho život. Kdy by soud mohl rozhodnout, zatím není jasné.