Janoušek poslal soudu posudky, podle kterých je jeho nemoc v konečné fázi. Žádá o odpuštění zbytku trestu

UDÁLOSTI: Odsouzený lobbista Roman Janoušek znovu usiluje o prominutí zbytku trestu (zdroj: ČT24)

Podnikatel a lobbista Roman Janoušek podal podle informací ČT další žádost o upuštění od zbytku trestu. Soudu poslal zdravotní posudky, podle kterých je jeho onemocnění v konečné fázi. Soudy mu už dříve žádost o odpuštění trestu zamítly.

„Soudce nyní studuje předložené materiály a poté rozhodne,“ řekla mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci k Janouškově žádosti o prominutí zbytku trestu.

Soud může upustit od výkonu trestu odnětí svobody nebo jeho zbytku, jestliže zjistí, že odsouzený onemocněl nevyléčitelnou, životu nebezpečnou nemocí. Janoušek, který si už dříve stěžoval na komplikace po operacích hlavy, ve své stížnosti citoval zejména lékařské posudky a zprávy. Pobyt ve vězení ohrožuje jeho zdraví a život i podle znalců přibraných soudem.

O odpuštění trestu žádal opakovaně neúspěšně

Janoušek byl odsouzen na 4,5 roku, ve vězení zatím strávil zhruba rok a čtvrt. Od roku 2016 je ale na svobodě, soud mu trest přerušil kvůli komplikacím po operaci hlavy. Přerušení je ale jen dočasné, do vězení by se tedy měl vrátit.

O úplné upuštění od výkonu trestu žádal Janoušek nejprve Městský soud v Praze. Když to loni v květnu soud zamítl, podal Janoušek stížnost k vrchnímu soudu. I ten však jeho žádost loni v srpnu zamítl. Ve svém rozhodnutí soud mimo jiné uvedl, že Janoušek v podané stížnosti jen rekapituloval dříve provedené důkazy. 

Podle soudních znalců trpí Janoušek nevyléčitelnou nemocí, čím ve své žádosti argumentoval. Podle městského soudu nelze vývoj zdravotního stavu odsouzeného předvídat s dostatečnou mírou spolehlivosti a stále existuje možnost, že by Janoušek mohl ve výkonu trestu odnětí svobody pokračovat, „byť za výrazně ztížených podmínek“. 

Podnikatel a lobbista, který býval považován za vlivného pražského hráče, skončil ve vězení kvůli nehodě z roku 2012. Tehdy v opilosti úmyslně srazil autem ženu v pražské Michli. Původně čelil obžalobě z pokusu o vraždu, nakonec byl odsouzen za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky.

Pražský rodák Roman Janoušek v mládí sice pracoval jako číšník, v 90. letech ale vystudoval práva na Univerzitě Karlově a v roce 2003 získal titul JUDr.

Současně se studiem podnikal v realitách a také vyhrál výběrové řízení na provozování kina Blaník v Praze na Václavském náměstí, kde se mimo jiné pořádaly protidrogové přednášky. Na nich se Janoušek seznámil s pozdějším pražským primátorem Pavlem Bémem, který byl známým odborníkem na drogovou problematiku.

Janoušek sám sebe v tisku charakterizoval jako „politického podnikatele“. Často se o něm ale psalo spíše jako o tzv. kmotrovi s úzkými vztahy zejména s pražskými občanskými demokraty. Deník Mladá fronta DNES zveřejnil v roce 2012 odposlechy, které tehdy byly pět let staré a podle deníku z nich vyplývalo, že měl Janoušek velký vliv na rozhodování o důležitých obchodech na pražském magistrátu.

Janoušek byl také jedním z účastníků výletu na golf do Dubaje z počátku roku 2011, kam cestoval spolu s tehdejším ředitelem ČEZu Martinem Romanem, významným poslancem za ODS Pavlem Suchánkem, generálním ředitelem Českých drah Petrem Žaludou, ředitelem pražského dopravního podniku Martinem Dvořákem a ředitelem plzeňské Škody Transportation Tomášem Krskem. Blízko měl i k bývalému vysoce postavenému státnímu zástupci Liboru Grygárkovi, který je od roku 2013 obviněn ze zneužití pravomoci kvůli kauze, ve které se podle současných žalobců pokusil uchránit Janouška od stíhání.

V březnu 2012 Janoušek narazil svým vozem na křižovatce v Praze do auta jedenapadesátileté ženy. Od nehody ujel, ale když krátce poté zastavil na červenou, řidička jej dohonila, stoupla si před jeho vůz a chtěla s ním situaci řešit. Janoušek proti ní nejdřív dvakrát popojel, poté se na zelenou rozjel a ženu srazil. Za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky dostal pravomocný trest 4,5 roku. Do vězení nastoupil v listopadu 2014, zůstal v něm do března 2016. Poté měl trest opakovaně přerušen ze zdravotních důvodů, žádost o prominutí zbytku trestu ale soud zamítl.

Roman Janoušek u soudu
Zdroj: ČTK