Slovenské kamiony znovu blokují hraniční přechody. Dopravci plánují protestovat i ve středu

Blokádu silničních přechodů pro kamiony v úterý obnovili slovenští dopravci. V Česku se kvůli tomu komplikuje doprava i pro osobní auta v Moravskoslezském kraji. Protestující chtějí přimět slovenskou vládu, aby splnila jejich požadavky ohledně výrazného snížení silniční daně a zvýšení slev z mýtného. Organizátor protestu, Unie autodopravců Slovenska (UNAS), předem ohlásil blokády na 14 přechodech, z toho pěti s Českou republikou.

Kvůli blokádě silničních hraničních přechodů pro kamionovou dopravu slovenskými autodopravci se v Mostech u Jablunkova a Bílé na Frýdecko-Místecku komplikuje doprava. Tvoří se tam kolony odstavených kamionů. Podle mluvčí moravskoslezské policie Pavly Jirouškové mají problémy i řidiči osobních vozů.

Uvedla, že u Mostů u Jablunkova dopravu řídí policisté a auta pouštějí kyvadlově. V Bílé je silnice průjezdná se zvýšenou opatrností. „Vinou odstavených kamionů je tam komunikace užší. Řidiči si musejí dávat pozor,“ řekla Jiroušková.

Slovenská policie dopoledne informovala, že kvůli blokádě se u hraničního přechodu s Českem Drietoma – Starý Hrozenkov vytvořila v obou směrech kolona kamionů. Protesty ohlásili dopravci také na dálničním hraničním přechodu s Českou republikou Brodské–Břeclav, dále na přechodech Makov–Bílá–Bumbálka, Lysá pod Makytou – Strelná a Svrčinovec – Mosty u Jablunkova.

Kromě toho dopravci předem oznámili blokády i některých hraničních přechodů s Maďarskem, Polskem a Ukrajinou, stejně jako blokády vozovek v Žilině a Ružomberoku na severu země, kterými procházejí důležité silniční tahy. 

Protestující: Blokádu může ukončit jen vláda

„Budeme protestovat do vyřešení našich požadavků. Klíč k ukončení protestů a odblokování přechodů má v rukou vláda, nikoliv my. My chceme jen důstojné podmínky pro naši práci doma, na Slovensku,“ uvedli představitelé UNAS. Zopakovali, že osobní doprava během protestu nebude omezována.

K opětovným protestům, které byly přerušeny 13. ledna, přistoupila UNAS poté, co ministerstva financí a dopravy nepřijala její návrhy na výrazné snížení silniční daně a na zvýšení slevy z mýtného v závislosti na ujeté vzdálenosti. Podle UNAS například silniční daň na nákladní auta, kterou platí podnikatelé, je na Slovensku druhou nejvyšší v EU.

Nespokojení slovenští dopravci už tento měsíc a v době pokračující kampaně před únorovými parlamentními volbami téměř týden protestovali na různých silnicích v zemi. Zablokovali také některé hraniční přechody se sousedními zeměmi, včetně Česka.

Protest přerušili po výzvě premiéra Petera Pellegriniho k jednáním, která ale k dohodě nevedla. Ministerstvo financí oznámilo, že přepočet dopadů nových návrhů UNAS na státní rozpočet předloží na středečním jednání vlády.

Podle koordinátora protestu Stanislava Skaly bude blokáda pokračovat i ve středu.