Schwarzenberga jsem nikdy nezažil nepříjemného, vždy vše nesl s humorem, vzpomíná Kinský

Interview ČT24 – František Kinský (zdroj: ČT24)

Karel Schwarzenberg vždy vše nesl s humorem, obzvlášť když hovořil sám o sobě, vzpomínal na někdejšího ministra zahraničí jeho příbuzný a moderátor pořadu Modrá krev František Kinský v Interview ČT24. Uvedl také, že jej nikdy nezažil nepříjemného. „Znám ho jako člověka s humorem, který oslňoval svými znalostmi, což myslím, že čas od času dělal docela rád,“ prohlásil. Kinský rovněž prozradil, že se ho Schwarzenberg občas snažil nalákat na politickou kariéru, čemuž se on urputně bránil.

František Kinský se naposledy se Schwarzenbergem osobně viděl letos v létě na Dřevíči. „On si nás povolal. To on čas od času dělal, že si k sobě lidi povolával. Tehdy si povolal mě společně s Constantinem Kinským. Hovořili jsme o stipendiu pro určitou skupinu vybraných studentů, kteří by potřebovali nějakou podporu,“ prozradil.

Návštěva se dle Kinského uskutečnila krátce po tom, co se Schwarzenberg vrátil z nemocnice. „Myslím, že tehdy na tom nebyl úplně nejlépe, i když hovořil o tom, že ho dali úžasně do pořádku a že se cítí báječně. To, že má určité potíže, bylo znatelné,“ uvedl s tím, že schůzka se neprotáhla až do noci a měl pocit, že se Schwarzenbergovi hůře dýchalo.

Schwarzenberg podle Kinského vždy vše nesl s humorem, obzvlášť když hovořil o sobě. „Uměl sám sebe posoudit z takové určité vzdálenosti, (…) vždy uměl sám sebe okomentovat velmi humorně a s určitou ironií,“ vzpomíná Kinský.

Kinský prý nikdy Schwarzenberga nezažil nepříjemného. „Možná že ti, kteří mu byli blízko, tak někdy něco museli zažít, ale já ho znám jen jako člověka s humorem, který oslňoval svými znalostmi, což myslím, že čas od času dělal docela rád.“

Politika jako poslání

Svůj osobní vztah se Schwarzenbergem by popsal jako velmi přátelský a otevřený. „Čas od času se mě pokoušel zlákat na politickou kariéru, já jsem se tomu urputně bránil,“ přiznal Kinský. Nikdy na něj však nevytvářel nátlak. „Ptal se, jestli by mě to nezajímalo. Já jsem řekl, že mě jen zajímá se na to dívat,“ dodal.

Politiku podle Kinského vnímal Schwarzenberg jako své poslání, a co se týče směřování Česka, nejvíce mu záleželo na evropanství. „Česko musí být nedílnou součástí Evropy, musí mít v Evropě své nezastupitelné místo, musí v Evropě hrát důležitou roli — bez ohledu na to, zda jsme velcí nebo malí, (…) a naprosto neoddiskutovatelně musíme být součástí NATO jako vojensko-politického sdružení,“ vyjmenoval Kinský Schwarzenbergovy požadavky.

„Po Václavu Havlovi odchází možná nejvýznamnější osobnost vnímaná všeobecně a výhradně pozitivně,“ myslí si. „S každým si uměl najít řeč, s každým uměl vyjednat, co potřeboval. On byl prostě skvělý muž na svém místě,“ doplnil.

Porážku v prezidentských volbách v roce 2013 nesl jako sportovec, poznamenal Kinský. Jeho samotného Schwarzenbergova prohra ale mrzí dodnes. „Protože on by byl prezident svorník za všech okolností, nerozděloval by společnost,“ míní.