Schillerová v OVM řekla, že se její osobnější snímky pořízené pracovníky ministerstva fakturovaly hnutí ANO

Otázky Václava Moravce: Alena Schillerová a Zbyněk Stanjura o zaměstnávání fotografa a kameramana na ministerstvu financí (zdroj: ČT24)

Za fotografie a videa s někdejší ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO), které nesouvisely s agendou ministryně financí, platilo fotografovi a kameramanovi z ministerstva hnutí ANO. Schillerová to řekla v Otázkách Václava Moravce. Exministryně byla v době, kdy řídila resort, aktivní na sociálních sítích Instagram i Facebook. Server Seznam Zprávy upozornil, že ministerstvo za platy profesionálního fotografa a kameramana zaplatilo od září 2020 do konce loňského listopadu 1,93 milionu bez odvodů.

Podle Seznamu pracovali na ministerstvu financí profesionální fotograf David Šedivý a kameraman Jakub Konečný. Ten přišel na úřad v září 2020 a měl na starosti hlavně videa pro sociální síť Facebook, Šedivý zodpovídal za snímky pro Instagram. Oba z úřadu odešli loni v listopadu po jmenování Petra Fialy (ODS) premiérem.

Schillerová bránila jejich zaměstnání na ministerstvu tím, že chtěla přiblížit veřejnosti složitou problematiku jako rozpočet, kompenzační bonus či státní záruky a zaměstnanci pracovali i na „multimediálním obrazu“ ministerstva. „Uznávám jednu věc, že tam byla celá řada mých fotek spíš osobnějšího rázu, já jsem taková, že když něco dělám, tak to dělám na 150 procent. Někdy to přeženu, to uznávám,“ řekla Schillerová.

Zdůraznila však, že ne všechny snímky udělal fotograf, respektive kameraman z pozice zaměstnance ministerstva. „Pokud tam byly (fotky a videa) osobnějšího rázu nebo se to netýkalo agendy ministerstva financí, tak oni fakturovali hnutí. Fakturovali pravidelné částky a hnutí jim za to platilo,“ řekla Schillerová.

Domnívá se, že pozice jako ty, které zastávali Konečný a Šedivý, jsou v dnešní době běžné v institucích a úřadech, které berou vztah s veřejností vážně. Prohlásila také, že její nástupce na pozici ministra financí Zbyněk Stanjura (ODS) s veřejností nekomunikuje.

Ten to však odmítl. „Nepotřebuji fakt videa s pávem, abych zvýšil povědomí o ministerstvu financí tím, že každý, kdo uvidí páva, si vzpomene, že musí platit daně,“ reagoval. Podle Stanjury byly konečné náklady ministerstva na kameramana a fotografa Schillerové po započítání odvodů a fondu kulturních a sociálních potřeb téměř třímilionové. Schillerovou opakovaně označil za „ministryni Instagramu“.