Řidiče dlužící na pokutách by mohla odhalit silniční kontrola. Hned by jim hrozila ztráta registrační značky

Události: Pokuty a zabavení SPZ (zdroj: ČT24)

Policisté a celníci by při kontrolách mohli poznat, jestli řidič nedluží na pokutách. Když nezaplatí na místě, budou mu moci odebrat registrační značky. Novelou, která to umožní, se bude zabývat sněmovní výbor pro bezpečnost. Teď se úřadům nedaří vymoci až 60 procent uložených sankcí.

Na dálnici D1 celníci i policisté pravidelně kontrolují provoz. Nově by při běžné kontrole řidiče mohli celníci i policisté prověřovat, jestli dotyčný nedluží na pokutách.

„Tento nedoplatek je speciálně označen. Vyzvali by vás k dobrovolné úhradě, umožňujeme toto platit i prostřednictvím platební karty,“ vysvětluje Tomáš Stehlík z Generálního ředitelství cel.

„Ten systém bude ucelený, tedy nejen pokuty uložené policistou na místě, ale i pokuty, které ukládají obce s rozšířenou působností,“ poodkrývá detaily Michal Hoboď z Policejního prezidia.

Při nezaplacení dluhu dojde k odebrání SPZ

Pokud by řidič měl dluh a odmítl by na místě zaplatit, musel by odevzdat registrační značky. Pokud si je neodmontuje sám, udělá to za něj celní správa nebo policie.

„Návrh zákona počítá s tím nástrojem, až v té následené fázi, kdy už byl člověk několikrát vyzván, aby tu pokutu uhradil,“ dodává Hoboď. Největším problémem je vymáhání pokut, které byly uděleny zahraničním řidičům. Podle Generálního ředitelství cel se jedná asi o šedesát procent nevymožitelných pokut, které měly být uhrazeny.

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) jde o prioritu, a proto se bude snažit přesvědčit kolegy, aby novela zákona platila od poloviny příštího roku. Podobný systém využívají celníci a policisté v Rakousku nebo Německu. 

Události: Práce na D1 potrvají až do listopadu (zdroj: ČT24)