Rekordní zájem o mezinárodní řidičáky. Za letošek se jich vydalo už přes 40 tisíc

Lidé mají letos enormní zájem o mezinárodní řidičské průkazy. Od ledna letošního roku jich úřady vydaly více než 40 tisíc, tedy o deset procent víc, než za stejné období vloni. Vyplývá to z dat Ministerstva dopravy. Mezinárodní průkazy slouží jako doplněk ke klasickému řidičskému osvědčení při cestách mimo Evropskou unii, Norsko, Švýcarsko nebo Velkou Británii.

Mezinárodní řidičský průkaz si kvůli své cestě do Spojených států zařídil i cestovatel Filip. Zároveň upozornil na dlouhé čekání na úřadech. „Jeho pořízení je nenáročný proces, ovšem vystát si tříhodinovou frontu před magistrátem Pražáky zkrátka nemine,“ uvedl Filip.

„Nutnost mít s sebou v USA mezinárodní řidičák je diskutabilní. Z mých zkušeností po mně zatím tento doklad nikdo nevyžadoval, ale po předložení ho v jedné autopůjčovně preferovali,“ doplnil. Vyžadovat oprávnění pak mohou po řidičích i místní policisté.

V prvním půlroce letošního roku bylo vydáno rekordních 40 569 mezinárodních řidičských průkazů, jen za samotný červen si jich na úřadech vyzvedlo přes sedm tisíc řidičů.

Úředníci průkazy vyhotovují ve dvou verzích

Mezinárodní řidičské průkazy úředníci vyhotovují ve dvou verzích – a to podle země, ve které ho řidič chce používat. O ten, který cestovatelé potřebují třeba v Kanadě, Austrálii nebo USA, byl zatím letos větší zájem, úřady jich vydaly přes 26 tisíc.

Druhým typem jsou pak mezinárodní řidičské průkazy, které se používají třeba v Brazílii, Albánii nebo Bělorusku. Ty platí tři roky. Zájem je ale nižší, letos si o ně požádalo přes 14 tisíc šoférů. Některé země uznávají obě verze dokladu. „Každý stát to uplatňuje dle své národní legislativy a je vždy na občanovi, který hodlá cestovat, aby si zjistil bližší informace o pravidlech v dané zemi,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Jan Jakovljevič.

O mezinárodní průkaz řidiče si může zažádat každý držitel českého řidičského průkazu na kterémkoliv úřadu obce s rozšířenou působností. Těch je po celé České republice 206. Žadatel se nemusí omezovat na úřad v okolí svého bydliště. Ke kompletaci žádosti je potřeba platný doklad totožnosti, ​platný řidičský průkaz a průkazová fotografie.