Řidičák do konce roku propadne více než 220 tisícům lidí. Obnovu lze vyřídit on-line

Události: Řadě lidí končí platnost řidičského průkazu (zdroj: ČT24)

Přes 220 tisíc šoférů si musí do konce roku vyměnit řidičský průkaz kvůli končící platnosti. Je možné si zažádat i on-line. Podle ministerstva dopravy této možnosti zatím využilo přes 150 tisíc lidí.

Řidička Lenka Puršová zjistila, že má prošlý řidičský průkaz. Možnosti zrychleného vydání kartičky do pěti pracovních dnů za sedm stovek nevyužila. Na úřad se tak znovu vrátí za tři týdny. Pro plánování následujících dní je to pro ní komplikace.

Při cestách po Česku sice od ledna řidičák není nutné vozit, platný být ale musí. „Třeba za synem jsem chtěla jet a teď nemůžu,“ přiblížila. Pro vyřízení žádosti o výměnu dokladu se lze objednat on-line na konkrétní čas.

„Elektronické objednání máme vyblokováno zhruba na tři týdny dopředu. Pokud tedy přijdete bez elektronického objednání, tak se čekací doba může měnit podle dne, ve kterém přijdete. Exponované jsou pondělky a středy,“ přiblížil mluvčí Magistrátu města Brna Filip Poňuchálek.

Žádost on-line

Jednu cestu na úřad si mohou ušetřit ti, kteří o řidičák zažádají on-line – přes Portál dopravy nebo občana. Stačí mít elektronickou identitu, třeba tu bankovní. Na pobočku pak řidiči musí už jen pro plastovou kartičku. Možnost zvažoval i Petr Šálek. Na končící platnost dokladu ho upozornil Portál občana.

„Dozvěděl jsem se to z řidičského průkazu a taky z Portálu občana, kde mi přišla upozorňující SMS na telefon,“ řekl Šálek. Žádost ale nakonec dorazil na úřad vyřídit osobně. „Přišlo mi to snazší. Prvně jsem se díval na tu možnost on-line. Ale přišlo mi to komplikované a nebylo to moc intuitivní, tak jsem se rozhodl přijít sem,“ dodal.

„Portál je nastaven tak, aby byl co nejintuitivnější pro všechny uživatele. Snažíme se také komunikovat nejrůznější návody. Systém si předvyplní všechny známé údaje o žadateli včetně podpisu a nejnovější fotografie. A žadatel už si pak jen nastaví úřad, kde si doklad převezme,“ popsal mluvčí ministerstva dopravy Jan Jakovljevič.

Platnost řidičáků letos vyprší nejvíce lidem ve Středočeském kraji – je jich přes jednatřicet tisíc. Následuje hlavní město, Jihomoravský a Moravskoslezský kraj. Požádat o nový průkaz lze nejdřív devadesát dnů před koncem platnosti toho stávajícího.