Průzkum: Babišovu tvrzení, že Kněžínkův konec nesouvisí s Čapím hnízdem, většina lidí nevěří

Za nezávislost justice se v uplynulých týdnech kvůli jmenování Marie Benešové (za ANO) ministryní spravedlnosti opakovaně demonstrovalo. Podle průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi je veřejnost ohledně nezávislosti soudů a státních zastupitelství na politické reprezentaci rozdělena na dva tábory.

O něco větší část je přesvědčena, že justice nezávislá není. Myslí si to 47 procent respondentů. Opačný názor zastává 43 procent lidí. Desetina obyvatel se pak nedokázala vyjádřit.

Průzkum agentury Kantar TNS pro Českou televizi
Zdroj: technologie CATI/1200 respondentů/11. 5. – 31. 5. 2019/Kantar CZ pro ČT

O nezávislosti soudů a státních zastupitelství na politické reprezentaci jsou přesvědčeni častěji mladí lidé do 29 let a lidé s vysokoškolským vzděláním. Z hlediska politické orientace to jsou častěji příznivci ANO, ČSSD, KDU-ČSL a pravicových stran ODS a TOP 09. Nejkritičtěji se k situaci staví podporovatelé KSČM či SPD.

Rozruch okolo resortu spravedlnosti vyvolal dubnový odchod ministra Jana Kněžínka (za ANO). Místo něj nastoupila Benešová. Následné demonstrace v centru Prahy i v regionech to vyvolalo i kvůli souvislosti s kauzou Čapí hnízdo.

Policie totiž den před oznámením změny v resortu navrhla obžalovat premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše v kauze Čapího hnízda.

Babišovým slovům k výměně v resortu spravedlnosti lidé častěji nevěří

Premiér sám se nechal slyšet, že změna ve vedení resortu nesouvisí s Čapím hnízdem. Toto Babišovo tvrzení považuje za věrohodné čtvrtina respondentů průzkumu, zatímco 60 procent dotázaných tomuto tvrzení určitě, nebo spíše nevěří. Zbývajících 15 procent neodkázalo situaci posoudit.

Průzkum agentury Kantar TNS pro Českou televizi
Zdroj: technologie CATI/1200 respondentů/11. 5. – 31. 5. 2019/Kantar CZ pro ČT

Za věrohodné považují vyjádření šéfa hnutí ANO častěji lidé starší 45 let, nejvíce pak lidé ve věku 60 a více let. Nejvyšší podíl podpory v tomhle směru má přirozeně mezi voliči hnutí. I mezi nimi se ale najde asi třetina, která tomuto tvrzení určitě nebo spíše nevěří. Vyšší míru důvěry v tomto směru nalezneme také mezi podporovateli ČSSD a KSČM.

Obecně kriticky se naopak k jeho tvrzení staví především mladí lidé nebo lidé s vysokoškolským vzděláním.

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ, s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 11. 5. až 31. 5. 2019 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště).