„Benešová Marie, mé zločiny zakryje“. Lidé demonstrovali proti nové ministryni a Babišovi

V řadě měst po celém Česku vyšli vpodvečer lidé do ulic na podporu nezávislé justice a proti jmenování Marie Benešové na post ministryně spravedlnosti. Demonstranti upozorňovali na podle nich podezřelou výměnu ministra spravedlnosti oznámenou den poté, co policie navrhla obžalovat premiéra Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. Pokud se Benešová ministryní stane, chtějí protest za týden zopakovat.

Spolek Milion chvilek pro demokracii svolal demonstraci na protest proti chystanému jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti a premiérovi Babišovi, který poradkyni prezidenta Zemana a exministryni spravedlnosti na post navrhl namísto dosavadního ministra Jana Kněžínka (za ANO). 

„Nechceme, aby premiér Babiš dostal justici pod kontrolu účelovou výměnou ministra spravedlnosti den poté, co policie navrhla Babišovu obžalobu,“ uvedli organizátoři s odkazem na trestní stíhání Babiše v dotační kauze Čapí hnízdo. Obávají se, že Česko bude v útocích na nezávislost justice následovat Polsko a Maďarsko. 

Předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář protestujícím na Staroměstském náměstí řekl, že není možné přijímat nepřijatelné. „Nechceme ovládnutí justice premiérem a Hradem,“ uvedl. Protest podle něj požaduje nezávislého ministra spravedlnosti a tím Benešová není.

Cílem také je, aby do rozhodnutí soudu o Babišovi nenastaly změny na Nejvyšším a vrchních státních zastupitelstvích. Babiš i Benešová už dříve odmítli, že by personální změny na státním zastupitelství chystali. Minář uvedl, že poud Benešová na ministerstvo nastoupí, za týden se uskuteční další protest opět na Staroměstském náměstí. Benešová má být spolu s dalšími novými členy kabinetu jmenována v úterý. 

Premiér Babiš v České televizi večer řekl, že lidé mají právo vyjádřit jiný názor, znovu ale odmítl názor, že výběrem Benešové chce ovlivnit další vývoj kauzy Čapí hnízdo, v níž policie navrhla jeho obžalobu. „Čapí hnízdo nikoho nezajímá,“ prohlásil Babiš.

Ondráčka: Babiš nechce do tepláků

V Praze se sešly davy lidí i přes nepříznivé počasí. Kvůli dešti pro ně organizátoři pořídili 600 deštníků v českých národních barvách. Od Pražského hradu protestující vyrazili na Staroměstské náměstí, které zaplnili zhruba ze tří čtvrtin.  

Demonstranti drželi vlajky Česka a Evropské unie, na transparentech měli nápisy Demisi! a Rezignace! nebo vyobrazení Babiše s Kněžínkovou hlavou a textem Spravedlnost jsem já. Babišovu fotografii na dalším transparentu doprovázel nápis Benešová Marie, mé zločiny zakryje. Některé nápisy byly namířené i proti Zemanovi. Při pochodu účastníci skandovali Nezávislost justice!, Benešovou nechceme!, Babiše do koše!, Demisi!, Chceme právní stát! nebo Máme toho dost!

Ředitel protikorupční organizace Transparency International ČR David Ondráčka na Staroměstském náměstí řekl, že „Babiš nechce do tepláků“, a Pražský hrad proto hledal ministryni, která by dokázala justici ochočit.

„Právní stát se nedá donekonečna ohýbat, protože se nakonec může zlomit,“ podotkl. Lidé opakovaně skandovali Hanba! a Nejsme slepí! nebo pískali. O politických změnách v polské a maďarské justici promluvil ředitel české pobočky Amnesty International Mark Martin. Zhruba hodinovou demonstraci na Staroměstském náměstí zakončil zpěv státní hymny. 

Situace je podle odpůrců výměny natolik vážná, že pokud nebudou splněny jejich požadavky, budou protestovat dál. „Útoky na justici začal rozklad demokracie v Maďarsku a Polsku. Nechceme stejný scénář u nás. Nechceme, aby se premiér vyhnul spravedlivému soudu. Nechceme ovládnutí justice premiérem a Hradem,“ uvedli.

Protestovalo se po celém Česku

Demonstrace za nezávislost justice se konaly v desítkách dalších měst po celém Česku. Například v Olomouci se průvod vydal po půl páté ze Žižkova náměstí směrem do centra města. Někteří lidé nesli transparenty, v čele průvodu s nápisem Ruce pryč od justice.

Centrem Olomouce prošel pochod za nezávislou justici
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Podle organizátorů protestu v Brně je zjevné, co je cílem změny na ministerstvu spravedlnosti, Benešová podle nich chce ovlivnit Babišovu kauzu. „I nevidomý musí vidět, co se tady děje,“ zaznělo v úvodním projevu na Zelném trhu. Lidé poté vyšli na Moravské náměstí, někteří měli transparenty namířené proti premiérovi i prezidentovi.

„Jsme svědky snahy o účelové ovládnutí ministerstva spravedlnosti kandidátkou, která může kdykoliv prosazovat vliv Hradu a premiéra, což ostatně činila i v minulosti, například návrhem změny trestního zákona o právní odpovědnosti firem,“ uvedl Ondřej Zeman ze spolku Společně Brno, který protest v moravské metropoli organizuje.

Pochod za nezávislou justici v Brně šel ze Zelného trhu na Moravské náměstí
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Spolek Milion chvilek vznikl předloni po sněmovních volbách. Premiéra Babiše vyzval k tomu, aby plnil předvolební sliby občanům, zejména to, že bude podporovat a rozvíjet demokracii. Protože podle spolku své sliby nemyslel vážně, přišli jeho členové loni v únoru s kampaní Milion chvilek pro demokracii. Za sto dní chtěli získat milion podpisů od lidí, kteří si myslí, že má Babiš odstoupit z čela vlády. Petici dosud podepsalo víc než 333 tisíc lidí.

Iniciativa loni uspořádala několik protestů. Ve větším počtu se naposled její příznivci sešli na Staroměstském náměstí 23. listopadu, aby podpořili pokus opozice o vyslovení nedůvěry. Vláda tehdy hlasování přežila. Naposled sdružení uspořádalo demonstraci u příležitosti výročí upálení Jana Palacha.