Prezident je dva týdny nemocný, řekl Ovčáček. Nevyloučil odložení nedělní schůzky s Babišem

Hrad mění kvůli zdraví prezidenta Miloše Zemana jeho program. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček nevyloučil odložení avizované nedělní schůzky s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Odvolána už byla účast v nedělní povolební debatě na CNN Prima News. Rádiu Z pak Ovčáček řekl, že prezident je čtrnáct dní ve stavu nemocných, současný stav ho prý ale neomezuje ve výkonu ústavních povinností. Spekulace o vážném stavu hlavy státu označil za fámy a dezinformace. Mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke sdělila, že Zeman je léčen ambulantně a součástí léčby jsou pravidelné lékařské kontroly.

„Pana prezidenta navštívil profesor Miroslav Zavoral, který je jeho ošetřujícím lékařem. Pan profesor doporučil panu prezidentovi, aby omezil pracovní aktivity, které má naplánovány. Pana prezidenta to nesmírně mrzí, musí zrušit účast v nedělní Partii na Primě,“ citovala CNN Prima News Ovčáčka.

V neděli večer se měl do Lán vypravit Babiš, podle něj mělo jít o neformální setkání. O osudu této schůzky ještě nebylo rozhodnuto, sdělil Ovčáček. Premiér v páteční diskusi Českého rozhlasu řekl, že když naposledy se Zemanem mluvil, termín schůzky platil. Také poté, co odvolil v Lovosicích, řekl, že má stále v plánu se s prezidentem sejít. „Zatím mi nikdo neavizoval, že by se schůzka neměla uskutečnit,“ uvedl.

Změny v prezidentově programu Ovčáček avizoval už ve čtvrtek. Zeman také na doporučení Zavorala v pátek volil na zámku v Lánech. V minulosti svůj hlas pravidelně odevzdával v základní škole v pražské Brdičkově ulici. Dva volební komisaře na zámek přivezl starosta Lán Karel Sklenička před třetí hodinou odpolední, návštěva prezidenta jim trvala přibližně půlhodinu. Podle předsedy komise Ivana Salače prezident komunikoval a působil dobře. Zeman s komisaři hovořil, avšak nikoliv o svém zdravotním stavu, řekl Salač novinářům při odjezdu z lánského zámku. Odevzdání hlasu potvrdil na Twitteru i Ovčáček.

Podle Ovčáčkových slov pro Rádio Z Zeman nyní na zámku v Lánech nabírá síly a lékař k němu jezdí pravidelně. „Musíme si uvědomit, že panu prezidentovi je 77 let. To už je věk stáří a to se prostě musí některé neduhy objevit,“ řekl Ovčáček. „Chtěl bych rozptýlit všechny ty fámy, dezinformace, různé obavy. O pana prezidenta je velmi dobře postaráno, je mu poskytována vysoce kvalitní péče,“ dodal. Současný stav podle něj Zemana nijak neomezuje ve výkonu jeho ústavních pravomocí a prezident je připraven přispět k sestavení vlády.

Informování o zdravotním stavu

Odmítl, že by Zemanovo okolí mohlo jeho zdravotní stav zneužívat ve svůj prospěch. „K ničemu takovému nedochází, naší snahou je pomoci panu prezidentovi, být mu po ruce,“ řekl. Za prioritu označil to, aby Zeman „nabral sil a byl pevného zdraví“. Dokazování, v jakém stavu prezident je, považuje za nedůležité. Když jsou lidé nemocní, potřebují podle něj být „chvíli v klidu“. Poznamenal, že Zeman je čtrnáct dnů ve stavu nemocných, což nepovažuje za důvod, aby podával abdikaci. 

Bližší podrobnosti ohledně zdravotního stavu mluvčí uvést nechtěl, podle něj to není věcí ke komentování. K dřívějšímu výroku Zemana, že je povinností prezidenta republiky zveřejnit zprávu o jeho zdravotním stavu, řekl, že Pražský hrad informaci zveřejnil během zářijového pobytu prezidenta v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). Poznamenal, že v době, kdy je veřejný prostor „plný nenávistných výroků“, bude Pražský hrad postupovat „úplně jiným způsobem, s rozvahou“. Dodal, že Kancelář prezidenta republiky uvádí podstatné informace, které veřejnost potřebuje znát.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v neděli v České televizi zmínil variantu, že by horní komora vznesla na Pražský hrad kvůli zdraví prezidenta oficiální dotaz. To ale Vystrčil v nejbližší době neplánuje. Sdělila to Lada Faldynová z Kanceláře Senátu.

V září strávil Zeman osm nocí v ÚVN, podle Hradu šlo o rekondiční pobyt, během něhož prezident podstoupil několik vyšetření a dostával infuze. Od té doby je Zeman v Lánech, kde absolvoval několik pracovních schůzek se zástupci vlády a opozice, přijal také maďarského premiéra Viktora Orbána.

Ve čtvrtek Zemana v Lánech navštívil Zavoral, který mu měl podle Deníku N již v pondělí doporučit jedno- až dvoudenní pobyt v nemocnici, ale Zeman to prý odmítl. Podle vyjádření Hradu bude na doporučení lékaře upraven i další program.