Prezident Zeman odvolí na zámku v Lánech. Na doporučení lékaře změnil program

Události: Zdravotní stav prezidenta Zemana (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman bude na doporučení svého ošetřujícího lékaře Miroslava Zavorala volit v pátek na zámku v Lánech. Upraven bude i další prezidentův program. Ve čtvrtek to sdělil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Ředitel Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Zavoral ve čtvrtek Zemana navštívil v Lánech, podrobnosti o zdravotním stavu prezidenta ÚVN ani Pražský hrad po lékařské kontrole nezveřejnily. Zdravotní stav prezidenta je v posledních dnech ostře sledován, a to i kvůli významné roli, kterou prezident má při sestavování nové vlády.

Ovčáček uvedl, že Zavoral Zemanovi nedoporučil, aby využil možnosti volit ve volební místnosti. „Prezident republiky toto doporučení vyslyšel. Na základě doporučení profesora Miroslava Zavorala bude upravován i další program prezidenta republiky,“ uvedl Ovčáček.

Podle lánského starosty Karla Skleničky zatím není jasné, jestli volební komise k prezidentovi přijde v pátek nebo v sobotu. Sám není jejím členem. Podle něj bude komise s mobilní urnou obcházet více voličů.

Mluvčí prezidenta sdělil, že je i nadále plánována nedělní schůzka Zemana s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Ještě nebylo rozhodnuto, zda prezident vystoupí v povolebním pořadu CNN Prima News. Jeho živé vysílání z lánského zámku bylo plánováno na nedělní dopoledne.

Pražský hrad odmítl tvrzení, že prezident je ve vážném stavu

O Zemanově zdravotním stavu média a politici spekulují již několik dnů. Zeman v září strávil osm nocí v ÚVN, podle Pražského hradu šlo o rekondiční pobyt, během kterého prezident podstoupil několik vyšetření a infuze. Od té doby je Zeman v Lánech, kde absolvoval několik pracovních schůzek se zástupci vlády a opozice, přijal také maďarského premiéra Viktora Orbána. Zavoral, jehož specializací je gastroenterologie, prezidenta v Lánech kromě čtvrtka navštívil i v pondělí. Podle Deníku N mu doporučil jedno- až dvoudenní pobyt v nemocnici, což Zeman odmítl.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek v rozhovoru pro Rádio Impuls řekl, že o zdravotním stavu prezidenta republiky je informován. Zeman podle něj nemá chuť k jídlu, nemá dostatek živin, a právě to nyní řeší Zavoral, s kterým ve středu ráno předseda vlády hovořil. Další detaily o Zemanově zdravotním stavu Babiš nemá, neví tedy, zda má prezident problémy s játry, jak se objevilo v médiích.

Pražský hrad opakovaně odmítl tvrzení, že je Zeman ve vážném stavu. V Lánech se podle zástupců Kanceláře prezidenta republiky připravuje na povolební vývoj a na udělování státních vyznamenání 28. října. Mluvčí Ovčáček spekulace o zdravotním stavu prezidenta na Twitteru přirovnává třeba k praktikám nacistů.

Podle volebního zákona volič „může požádat ze závažných, zejména zdravotních důvodů, obecní úřad a ve dnech voleb okrskovou volební komisi o to, aby mohl hlasovat mimo volební místnost, a to pouze v územním obvodu volebního okrsku, pro který byla okrsková volební komise zřízena“. Mimo okrsek s místem trvalého bydliště může volič hlasovat v případě, pokud si vyžádal předem voličský průkaz, a to písemně do minulého pátku nebo osobně nejpozději tuto středu.

„Komunikace jako v nefunkční rodině“

O způsobu komunikace ohledně zdraví prezidenta mluvil v Událostech, komentářích předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý. Podle něj panuje mezi Kanceláří prezidenta republiky a veřejností jakýsi neurotický vztah. Měli bychom podle něj vědět, v jaké kondici hlava státu je, a měly by se pořádat pravidelné briefingy k fungování úřadu. Černý sdělil, že místo toho, aby se věci v klidu vysvětlily, vyměňují se urážky, a komunikace připomíná vztahy v nefunkční rodině.

„Platí princip, že jestliže někdo vstoupí do veřejného prostoru, a zastává tak vysoký úřad, jak je hlava státu, tak určitě veřejnost by měla dostávat včasné a pokud možno úplné informace, alespoň základní charakteristiky o zdravotnímu stavu. Tady se dostáváme k tomu neurotickému vztahu, protože ty informace z Hradu nechodí nebo chodí pozdě,“ myslí si Černý.

UK: Informování o zdraví prezidentů (zdroj: ČT24)

Podle exprezidenta Václava Klause není vhodná komunikace mluvčího Ovčáčka, v radiu Impuls v souvislosti s ním mluvil o „amatérské dodatečné interpretaci“. Černý s tím souhlasil, podle něj je způsob komunikace již dlouho nesystematický a posunutý. Dostáváme prý jen vypjaté reakce. „Já si nedovedu představit, že by mluvčí například francouzského prezidenta reagoval tím, že by citoval žalmy,“ podotkl.