Přetížené kamiony ničí dálnici D1. Vysokorychlostní váhy, které by je odhalily, nefungují

Události: Nefunkční váhy na dálnici (zdroj: ČT24)

Modernizovanou dálnici D1 i silnice v okolí měsíčně ničí tisíce přetížených kamionů. Jediné vysokorychlostní váhy na Vysočině, které by neukázněné řidiče odhalily, ale nefungují – u Velkého Meziříčí je zničil řidič nákladního auta, ty na dálnici stále čekají na kalibraci.

Brána a kamery, které zaznamenávají registrační značky aut na Vysočině, jsou zničené kvůli nedbalosti řidiče nákladního auta. Škody na místě vyčíslili policisté na téměř půl milionu korun. 

„Řidič zapomněl sundat pracovní rameno a tímto ramenem zachytil o panel mýtných bran. Ty spadly na zem a poškodily se,“ přibližuje mluvčí krajských policistů Dana Čírtková. Nejsou tak sice zničené smyčky pod asfaltem, které zaznamenávají průjezd auta, a senzory, jež pak jednotlivé zatížení náprav zváží, kamery ale nefungují. 

Čekání na nový systém

Celé zařízení dynamických vah ročně odhalilo stovku přetížených kamionů. Dva roky se už ale řeší nový, modernější systém vážení. Instalovat se bude v červenci a fungovat pak bude od září. „Budou vážit veškeré náklady, kamiony i velká auta. Systém má vazbu na registr vozidel – hmotnost s ním pak bude porovnávat,“ vysvětluje náměstek správy a údržby silnic Kraje Vysočina Tomáš Mátl. 

Stále ještě nejsou funkční ani kamery na 123. kilometru dálnice D1. Napájení je už sice opravené, čeká se ale dál na kalibraci měřidel, aby vážení bylo přesné. „Vysokorychlostní vážení kamionů na D1 na Vysočině je po opravě napájení plně funkční. Během několika málo týdnů, až bude dokončena certifikace, už bude vážit naostro,“ říká mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. 

Váha byla v provozu zatím jen dva měsíce na začátku jara, za tuto dobu odhalila na sedmnáct tisíc přetížených aut. Nefunkčnost vah na D1 kritizovali i kontroloři NKÚ s tím, že přetížená auta ničí modernizovanou dálnici.