Povolané mediky v nemocnicích zaplatí kraj. Státu pak odměny přeúčtuje

Kdo zaplatí mediky? (zdroj: ČT24)

V Hradci Králové řeší, kdo zaplatí studentům medicíny, kteří už od března pomáhají v tamní fakultní nemocnici. Medici se nabídli jako dobrovolníci, ale dostali slib odměny. Resort zdravotnictví vyzval kraj, aby ji vyplatil a státu přeúčtoval. Část pomoci ale zřejmě bude muset hejtmanství uhradit ze svého.

Koronavirová pandemie s sebou přinesla enormní tlak na personál jednotlivých nemocnic. Hodí se, lidově řečeno, každá ruka. Mnoho zdravotnických zařízeních napříč Českem tak uvítalo pohotovou výpomoc mediků. 

V Hradci Králové ale teď řeší, kdo budoucí lékaře zaplatí. Ti se nabídli před časem dobrovolně. Předtím je ale z nemocnice pozvali dopisem na brigádu a slíbili odměnu. I když, jak napsali, žádnou závratnou sumu. Zatím pracují za oběd a občerstvení. 

„Cenný přínos to byl. Já jsem velmi hluboce přesvědčený, že oni sem nepřišli kvůli penězům. Pro ně to jistě byla i velká škola,“ uvedl ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové Vladimír Palička.  

Odměnu ale medikům slibuje zákon. Podle něj jich 73 povolal příkazem hejtman. Medici si vedou výkazy, proplacené je ale zatím nemají. Většina z nich navíc vykonává náročné dvanáctihodinové služby ve vysokém nasazení, za které dříve ministerstvo zdravotnictví slíbilo bonusy jejich kolegům z řad personálu nemocnice. 

Medikům ze zahraničí zaplatí kraj zvlášť

Resort zdravotnictví a kraj teď začínají dluh řešit. Medikům zaplatí kraj a státu pak odměny přeúčtuje. „Pokud někdo pracoval na pozici sestry, bude se vycházet z platu sestry. Pokud někdo pracoval na pozici sanitáře, bude se vycházet z platu sanitáře. Ty odměny mohou být skutečně v desítkách tisíc korun pro jednoho,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD).

Podle hejtmana mají ale nárok na odměnu pouze čeští občané. V takovém případě kraj nerovnost vyrovná ze svých peněz – zaplatí i studentům cizincům. 

Nárok na odměnu mají podle nařízení vlády jen medici z 5. a 6. ročníků. Na klinikách musí zůstat do konce nouzového stavu.

Medici v první linii. Podívejte se na jejich záběry (zdroj: ČT24)