Poslance čeká debata o korespondenční volbě. Počítá se s dlouhými projevy

Události: Poslance čeká debata o korespondenční volbě (zdroj: ČT24)

Dolní komoru už ve čtvrtek čeká další mimořádná schůze. Poslanci mají na programu jednání jediný bod – korespondenční volbu pro české občany v zahraničí. Koalice jim chce hlasování ulehčit, opozice ale ve změně vidí možnou kolizi s ústavou. Počítá se tak s dlouhými projevy.

„Jednání bude dlouhé, protáhne se možná i do pátečního dne, my jsme ale připraveni tu (ve sněmovně) být klidně i o víkendu. Pro nás je důležité zákon prosadit,“ uvedla předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Vládní předlohu čeká druhé čtení. Tedy fáze, kdy mohou poslanci stále předkládat, a na plénu odůvodňovat, své pozměňovací návrhy. Některé jsou v systému už teď, a to jak opoziční, tak koaliční. 

Koalice předložila třeba omezení pro počet plných mocí k vyzvednutí písemností nebo aby se hlasy ze zahraničí při sněmovních volbách rozdělovaly do čtyř krajů. 

Opozice zase chce, aby podpis na identifikačním lístku byl úředně ověřený. Dalším jejím návrhem je, aby korespondenčně v zahraničí volili jen ti občané, co v Česku mají trvalý pobyt nebo odvádí daně. K návrhům ale přibude i odložení účinnosti – a to na rok 2026, tedy po příštích sněmovních volbách. 

Koalice s opozicí hledala shodu

„V rámci druhého čtení to určitě předložíme. Koalice se na posunutí účinnosti, (...) úplně sekla. Myslí si, že tam někde venku leží jejich hlasy,“ konstatoval předseda sněmovního ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO).

„Pozměňovací návrhy nesmí být k samotnému návrhu destruktivní. To znamená, aby skutečně platil pro parlamentní volby v příštím roce, na to už naši krajané čekají příliš dlouho, než aby čekali ještě déle,“ míní ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Koalice s opozicí před druhým čtením hledala shodu na možných úpravách a na tom, jak se bude jednání ve sněmovně odehrávat. Dohoda ale podle politiků není. 

„My se rozhodně nechceme spokojit s tím, že přijdeme a budeme hlasovat proti, ale budeme se to snažit nějakým způsobem pozdržet, vysvětlit, že je to špatně,“ předeslal předseda poslanců SPD Radim Fiala.