Policie řeší v souvislosti se střelbou na filozofické fakultě víc než pět desítek poznatků

Události: Pět dní po střelbě na filozofické fakultě (zdroj: ČT24)

Policie řeší v současné době více než pět desítek nejrůznějších poznatků v souvislosti s čtvrteční tragickou střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze (FF UK), sdělil mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán. Týkají se například šíření poplašné zprávy, nebezpečného vyhrožování nebo schvalování trestného činu. Na pietní místa v centru Prahy přišly i v úterý uctít památku obětí desítky lidí, truchlící k budově fakulty na náměstí Jana Palacha i ke Karolinu na Ovocný trh přicházeli po celou dobu vánočních svátků. Zapalovali svíčky a pokládali květiny. Na obou pietních místech jsou i vzkazy či fotografie.

Policie zveřejnila informaci o dalších poznatcích i na síti X. „Napříč republikou do současné doby řešíme více než pět desítek nejrůznějších poznatků, nejčastěji z prostředí sociálních sítí. Tyto se zpravidla týkají šíření poplašné zprávy, nebezpečného vyhrožování nebo schvalování trestného činu,“ uvedla. Poděkovala médiím, které se nepodílejí na budování kultu masového vraha, ostatní média požádala o střídmost.

„Jen za včerejšek (pondělí) pražští kriminalisté řešili dalších sedm případů nebezpečného vyhrožování (typicky ‚teď je řada na mně‘ a podobné výkřiky) nebo schvalování útoku na FF UK. Naprostá většina těchto hrdinů již byla ustanovena,“ uvedla policie dnes na síti X.

Třeba v pondělí kolem sedmé hodiny večer policie zadržela třiatřicetiletého muže, který vyhrožoval střelbou. „Nyní je podezřelý z trestného činu nebezpečného vyhrožování. Žádná zbraň u něj nalezena nebyla,“ ujasnil mluvčí pražské policie Jan Daněk. Ten také upozornil, že za nebezpečné vyhrožování nebo za schvalování trestného činu hrozí pachatelům až jeden rok odnětí svobody.

Na pietním místě před budovou rektorátu na Ovocném trhu byly v úterý kolem 13:00 desítky lidí. Podobně jako v předešlých dnech příchozí zapalovali svíčky a pokládali květiny, chvíli v tichu stáli a dívali se na budovu. Někteří rovnali a zapalovali i svíčky, které sem truchlící nanosili dříve. Univerzita označila ve čtvrtek večer prostor před Karolinem za pietní místo, později vzniklo i pietní místo na FF UK.

Před Karolinem se za několik dní shromáždily tisíce svíček, pokrývají prostor před branou, další stojí na oknech budovy a podél nich. Svíčky zaplnily i schody budovy fakulty. Na obou místech visí černé vlajky.

Sbírky na pomoc pozůstalým a přeživším

Střelec ve čtvrtek v budově FF UK na Palachově náměstí zabil 13 lidí a čtrnáctá oběť zemřela později v nemocnici. Dalších 25 lidí bylo zraněno, část velmi těžce. Mluvčí pražské Fakultní nemocnice v Motole Jana Krejčí Merxbauerová řekla Českému rozhlasu - Radiožurnálu, že jedna ze zraněných byla propuštěna do domácího léčení. V Motole pečují o dalších šest zraněných při střelbě, jsou ve stabilizovaném stavu, uvedl rozhlas.

Na Bulovce pak přijali tři pacientky. Dvě akutně lékaři operovali na chirurgické klinice, třetí na ortopedii, kde ji ještě čeká operace patních zlomenin. „Jedna z pacientek z chirurgie už byla propuštěna do domácího léčení, další čeká rehabilitace po zlomenině pánve. Pacientky jsou stabilizovány a je jim k dispozici psychologická pomoc,“ sdělila mluvčí Fakultní nemocnice Bulovka Eva Stolejda Libigerová.

Střelbu pachatel zakončil sebevraždou. Policie pachatele spojila také s případem vraždy muže a jeho dvouměsíční dcery v Klánovickém lese na okraji Prahy z 15. prosince.

Jde o nejtragičtější případ v historii Česka, událost vyvolala šok i vlnu solidarity s přeživšími a pozůstalými, na jejich podporu vzniklo několik sbírek. Nejvíc peněz dosud lidé darovali ve sbírce Nadačního fondu Univerzity Karlovy, zatím zhruba 44,3 milionu korun. Do sbírky se rozhodlo přispět víc než 37 500 lidí.

Posílat peníze mohou lidé také do sbírky portálu Znesnáze21, ve které se dosud vybralo asi 5,79 milionu korun. Přispívat mohou lidé i do sbírky Masarykovy univerzity, ve které se zatím shromáždilo asi 663 tisíc korun.