Policie obnovila stíhání v případu knihy popírající holocaust. Obvinila čtyři lidi a tři firmy

Policie znovu zahájila trestní stíhání v souvislosti s vydáním knihy Germara Rudolfa Holocaust pod lupou a dalších více než dvaceti titulů. Obvinění z účasti na organizované zločinecké skupině a popírání genocidy čelí čtyři lidé a tři firmy. České televizi to sdělila Tereza Paseková z brněnského městského státního zastupitelství. V případu padlo obvinění poprvé před dvěma lety, na základě stížností ale bylo zrušeno. Kniha popírající holocaust vyšla v Česku v roce 2016 v nakladatelství Guidemedia. Právní zástupce společnosti se k případu odmítl vyjádřit.

„Ve věci bylo vydáno dne 29. 5. 2023 policejním orgánem Národní centrály proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě SKPV PČR usnesení o zahájení trestního stíhání,“ sdělila na dotaz ČT Paseková. Dodala, že usnesení napadl obhájce obviněných stížností, o které zatím nebylo rozhodnuto. „Stíhány jsou celkem čtyři fyzické a tři právnické osoby,“ uvedla dál.

Obviněny jsou podle státní zástupkyně z účasti na organizované zločinecké skupině, založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod a popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Obviněným lidem v případě prokázání viny hrozí až desetiletý trest vězení.

Policie zasahovala v nakladatelství

Případ souvisí se zásahem v červnu 2020 v Brně a na dalších místech. Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu spolu s rakouskou policií tehdy zasahovali v Guidemedia a provedli také domovní prohlídky u lidí stojících za nakladatelstvím. Advokát Guidemedia Robert Cholenský následně uvedl, že zásah souvisel s vydáním knihy Holocaust pod lupou. O rok později padlo obvinění. Vyslechli si ho čtyři lidé a dvě firmy.

Státní zástupkyně potvrdila, že nové trestní stíhání souvisí opět s knihou popírající holocaust Germara Rudolfa a dalšími více než dvaceti knihami. Původní obvinění z roku 2021 bylo na základě stížností zrušeno. „Po dalším prověřování bylo nyní usnesení vydáno znovu a v jiné podobě,“ upřesnila vývoj případu Paseková. O jaké další konkrétní tituly jde a zda jsou shodné s těmi v původním obvinění, státní zástupkyně neupřesnila.

Server Databazeknih.cz k titulu Germara Rudolfa uvádí, že první vydání bylo publikováno zhruba před 20 lety a že autoři jako popírači holocaustu byli soudně stíháni. U Guidemedia kniha vyšla v roce 2016.

Obžaloba kvůli knize s projevy Hitlera

Z informací, které má ČT k dispozici, vyplývá, že mezi obviněnými je vedle Guidemedia i distribuční společnost Náš směr. Advokát Cholenský se po konzultaci s Guidemedia k případu odmítl vyjádřit. Připustil však, že by v budoucnu komentář poskytnout mohl. ČT oslovila i Náš směr, do vydání textu ale neodpověděli.

Nakladatelství Guidemedia už v minulosti vydalo projevy Adolfa Hitlera a čelilo obžalobě kvůli schvalování genocidy a podpory hnutí směřujícího k potlačení lidských práv a svobod. Nejvyšší soud ho ale v roce 2019 obžaloby definitivně zprostil. Nakladatelství vydalo i dílo protižidovské propagandy, knihu Jedovatá houba nacistického spisovatele Ernsta Hiemera.