Pokud Vystrčil poletí na Tchaj-wan, počítá i s účastí podnikatelů. Jak se rozhodl, oznámí v úterý

Otázky Václava Moravce 7. 6. 2020 (1. část) (zdroj: ČT24)

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v Otázkách Václava Moravce řekl, že pokud poletí na Tchaj-wan, mohla by se cesty zúčastnit i podnikatelská delegace. Podle informací ČT by mělo k misi na Tchaj-wan dojít 30. srpna, Vystrčil to však nepotvrdil s tím, že podrobnosti sdělí v úterý na tiskové konferenci Senátu. Šéf horní komory také zkritizoval předsedu sněmovny Radka Vondráčka (ANO) za to, že svým hlasem nepodpořil poděkování Tchaj-wanu za bezplatnou pomoc v době pandemie covidu-19.

Václav Moravec řekl, že informaci o 30. srpnu v souvislosti s cestou na Tchaj-wan má potvrzenou od tří nezávislých zdrojů. Vystrčil ale upozornil, že o tom, jak se rozhodl, dřív než právě v úterý mluvit nebude. „Kdybych to udělal jinak, tak bych popřel sám sebe a popřel bych své slovo,“ zdůraznil.

Vystrčil v pátek oznámil, že už se rozhodl, zda na Tchaj-wan odletí či nikoliv. Před případnou cestou už ale jeho předchůdce Jaroslava Kuberu (ODS) varovala Čína, proti jsou i někteří politici. 

V České televizi uvedl, že pokud na Tchaj-wan pojede, mohli by ho doprovázet také tuzemští podnikatelé, kteří mají podle něj o cestu zájem. Za vhodné by považoval i to, aby se cesta uskutečnila vládním letadlem, což by musel potvrdit premiér Andrej Babiš (ANO). Vystrčil nechěl komentovat, co by nastalo, kdyby letadlo neschválil. „Pokud bych letěl a ta situace nastala, tak bych to musel řešit,“ doplnil.

Šéf Senátu opět zkritizoval Čínu

Vystrčil zopakoval, že považuje za nevhodné chování čínské ambasády. Poukazoval na telefonické varování před tím, aby blahopřál nové tchajwanské prezidentce ke zvolení do funkce.

„Pro zemi, která má fungovat, je zásadní sebevědomí, hrdost, svébytnost, nezávislost, demokracie. Když připustíme, že si je nebudeme chránit, že jsme ochotni být něčím lokajem, ochotni se před někým shrbit, tak se stáváme nesvéprávným národem, který na to musí doplatit,“ prohlásil Vystrčil. 

Vondráček: Měli bychom postupovat v souladu se zahraniční politikou

Podle Vondráčka ale chybí analýza, co by cesta na Tchaj-wan přinesla. Vystrčil se podle něj stává součástí propagandy a vybídl ho, aby své výhrady k Číně řešil spíš s Čínou. „Vy se nikde nehrbte, ale zkuste se chovat podle toho, jaká je zahraniční politika,“ řekl Vondráček směrem k šéfovi Senátu. Vystrčil reagoval, že i Parlament může mít svou zahraniční politiku. 

Místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) poznamenal, že před podle jeho slov nešťastnými a neseriózními kroky čínského velvyslance by sám rozhodnutí jet na Tchaj-wan neučinil. „Pokud přijde (Vystrčil), že tam odlétá, říkám, že bych tomu rozuměl, tak já bych tu cestu podpořil,“ uvedl. Pokud by chování čínského velvyslance Vystrčil nebral v potaz, mohlo by se podle Štěcha zdát, že se Česko vzdává suverenity.

Vystrčil nevidí důvod, proč by se Tchaj-wanu nemohlo poděkovat víckrát

Ve sněmovně ve čtvrtek neprošel návrh, aby vláda poděkovala Tchaj-wanu za bezplatnou pomoc v podobě ochranných pomůcek. Tu 16. dubna převzal Vondráček s předsedou ústavně právního výboru Markem Bendou (ODS), jednalo se o 52 tisíc roušek. 

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura Vondráčkovi vytkl, že usnesení nepodpořil. „Fotit se, když přebíráte dar, to se vám líbilo, ale abyste podpořil slušnou lidskou žádost poděkovat za bezplatnou pomoc, to jste se hrdinně zdržel,“ řekl ve sněmovně. 

Vondráček ale na jednání sněmovny uvedl, že představitelům Tchaj-wanu poděkoval osobně. „Taky nemusíme hlasovat úplně o všem, některé věci jsou samozřejmé,“ řekl. V neděli v ČT připomněl, že i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) ve sněmovně řekl, že vláda poděkovala všem, kteří Česku pomohli. 

Vondráček: Poděkovalo se málo?

Vystrčil nechtěl v neděli komentovat, zda bylo usnesení ODS, které projednávala dolní komora, zbytečné či nikoliv. Zdůraznil však, že ve druhém nebo i třetím poděkování by problém neviděl. „Když už jsem jednou poděkoval Tchaj-wanu, tak bych zvedl ruku a poděkoval tím hlasováním podruhé,“ řekl.

„O čem bylo to usnesení? Že se poděkovalo málo, nebo že by se mělo poděkovat dvakrát?“ ptal se Vondráček. „Jestli to už není trochu zástupný problém a nepřihřívají si tam někteří zase polívčičku, nevím proč,“ doplnil.  

OVM: Vystrčil o cestě na Tchaj-wan (zdroj: ČT24)