Pokud s ústavní stížností na důchody uspějeme, je to na pád vlády, míní Havlíček

1. část OVM: Důchodová reforma (zdroj: ČT24)

Hnutí ANO dokončuje další podání k Ústavnímu soudu kvůli zpřísnění pravidel pro předčasné důchody. Opozice se na strážce ústavnosti obrátila už na jaře kvůli zkrácení červnové mimořádné valorizace penzí. Místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček očekává, že pokud soud oběma podnětům vyhoví, bude to znamenat pád vlády. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) nepředpokládá, že by Ústavní soud obě novely zrušil. Zároveň uvedl, že návrh důchodové reformy předloží začátkem října.

„Nepředpokládám, že taková situace nastane,“ sdělil Jurečka. „Jsme připraveni u Ústavního soudu velmi kvalitně obhájit naše kroky. Nejsou jednoduché, ale jakou vy máte odpověď pro děti a vnoučata dnešních důchodců? Jakou? Žádnou?“

Hnutí ANO se již dříve obrátilo na Ústavní soud v případě schváleného návrhu na omezení letošní červnové valorizace důchodů. Nyní se chce na konstituční tribunál obrátit i v případě novější novely schválené v létě, která upravuje mimo jiné předčasné odchody do důchodu. Havlíček připomněl, že v případě první stížnosti k soudu to trvalo dva až tři měsíce.

„Důchodcům to udělá to, že se vezme tisíc korun v průměru za měsíc a poté po několika měsících se to bude vracet, což je samozřejmě zásah do rozpočtu, pak by to byly jednotky, možná desítky miliard. Dovedete si představit ten zmatek,“ upozornil Havlíček.

Kdy opozice další ústavní stížnost podá, nedokázal místopředseda hnutí ANO říci. V případě, že s oběma stížnostmi ANO uspěje, tak by vláda podle Havlíčka neměla pokračovat. „Bylo by to (debata) asi o předčasných volbách,“ podotkl.

Expremiér a také bývalý ministr práce Vladimír Špidla (SOCDEM) uvedl, že návrh k Ústavnímu soudu na zrušení změn zákona je na místě. Některé věci se podle něj daly udělat lépe a řada námitek podle něj není planých.

Špidla současně odmítl, že by důchody byly neufinancovatelné. S odvoláním na Národní rozpočtovou radu uvedl, že v roce 2050 bude nutné dávat na důchod dvanáct procent hrubého domácího produktu, což je podle něj možné. 

Prezident Petr Pavel podepsal novelu, která přináší zpřísnění pravidel předčasných důchodů či zpomalení řádné lednové valorizace penzí, v pátek 1. září. Zároveň ale uvedl, že novela upravuje mimořádné valorizace penzí způsobem, který by při dalším inflačním výkyvu vedl k nákladnějšímu řešení, než je to dnešní. Jurečka řekl, že změnu valorizace nechystá a že za zvoleným řešením si stojí.

„V zákoně není chyba, toto jsme velmi podrobně diskutovali,“ zdůraznil. Podle Jurečky jde o odstranění neférovosti v tom, že by se lidem s nadprůměrnými důchody zvyšovaly důchody více než lidem s podprůměrnými důchody.

Jednodušší systém dávek

Jurečka také řekl, že v prvním čtvrtletí příštího roku předloží do sněmovny novelu, která má zjednodušit sociální dávky. Platit by měla od 1. ledna 2025. Očekává, že polovina lidí nebude muset chodit na úřady, protože si záležitosti vyřídí na dálku z domova.

„Data nám nebudou nosit lidé, v devadesáti procentech si je budeme schopni stahovat z registrů, kde je stát už dávno má,“ popsal. O kolik druhů dávek se systém zmenší, nebyl schopen říct. Ujistil však, že například údaje o příjmech si může obstarat od České správy sociálního zabezpečení.

Je podle něj reálné, že systém dávek je možné zpřehlednit o polovinu. „Já jsem vzal ty nejlepší, kteří toto dělali v bankovním sektoru, kteří opravdu znají slepé cesty. A tyto nejlepší lidi máme dneska na MPSV,“ dodal.