Počet odhalených případů covidu v pátek opět překonal tisícovku. Přibývá i pacientů v nemocnicích

Počet případů covidu v Česku v pátek potřetí v tomto týdnu přesáhl tisícovku. Laboratoře jich potvrdily 1017, skoro o čtvrtinu víc než před týdnem. Testů přitom v mezitýdenním srovnání ubylo. S nemocí covid-19 je v nemocnicích 331 lidí, což je nejvíc od začátku června. Dál roste počet nových případů v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

On-line přenos

Koronavirus - říjen

  • 16:03

    Němečtí politici vyzývají, aby se uskutečnila schůzka, na které by zástupci jednotlivých spolkových zemí a spolkové vlády hledali řešení, jak před příchodem zimy naočkovat více lidí posilovací dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 15:49

    Rakousko hlásí na 5700 nakažených za den. Za týden přibylo 362 nakažených na sto tisíc obyvatel.

  • 14:01
    Česko

    Zákaz návštěv se kromě jičínské nemocnice týká i podřízené nemocnice v Novém Bydžově.

Denní nárůsty počtu případů covidu v Česku stoupají už několik týdnů. Nad tisícovku, kde byl dosud naposledy v polovině května, se denní přírůstek dostal v tomto týdnu vedle pátku také v úterý a ve středu.

Zároveň postupně ubývá testovaných. V pátek laboratoře provedly zhruba 26 tisíc testů metodou PCR a 75 tisíc antigenních testů, před týdnem prošlo testem PCR téměř 29 tisíc lidí a antigenní metodou se jich testovalo skoro 80 tisíc. Podíl pozitivních u takzvané diagnostické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky, se mírně zvýšil ze čtvrtečních 5,67 procenta na 5,8 procenta v pátek.

Víc pacientů v nemocnicích

Dál narůstá počet lidí s covidem-19 v nemocnicích. Pátečních 331 pacientů je o víc než třetinu vyšší než před týdnem. Víc lidí s koronavirem bylo v nemocnicích naposledy čtvrtého června. Počet nemocných ve vážném stavu se za týden víc než zdvojnásobil na pátečních sedmašedesát.

Podesáté za sebou vzrostlo takzvané incidenční číslo, které udává počet potvrzených případů nákazy za týden v přepočtu na sto tisíc obyvatel. K pátku se zvýšilo na čtyřiapadesát ze čtvrtečních třiapadesáti. Vyšší bylo naposledy devatenáctého května. V posledních dnech stoupá hlavně v Moravskoslezském kraji, kde se dostalo na hodnotu devadesát.

V Jihočeském kraji sedmidenní incidence vzrostla na osmdesát, v Praze na dvaasedmdesát. Nejnižší je incidenční číslo nově v Královéhradeckém kraji, na sto tisíc obyvatel tam za sedm dní připadá osmnáct nově potvrzených nakažených.

Reprodukční číslo, které udává, kolik lidí nakazí v průměru jeden pozitivně testovaný, se v sobotu vrátilo na čtvrteční hodnotu 1,3. Mírně tak vzrostlo z pátečních 1,28. Nad hodnotou jedna, což znamená zrychlování šíření nákazy, se drží od konce srpna.

Za celou dobu epidemie v Česku od začátku loňského března hygienici zaznamenali asi 1,7 milionu případů koronaviru. Naprostá většina z nakažených se vyléčila. S covidem zemřelo 30 499 lidí. Za poslední týden přibylo dvaadvacet úmrtí, v předchozím týdnu s koronavirem zemřelo dvanáct lidí.

Skoro dvanáct milionů dávek vakcíny

Dávek očkování zdravotníci od konce loňska, kdy se s vakcinací začalo, rozdali téměř 11,9 milionu. Většina vakcín vyžaduje k plnému očkování dvě dávky. V pátek dostalo vakcínu 12 687 lidí, to je zhruba stejně jako v minulém týdnu.

Povinné očkování pro zdravotníky a pracovníky v sociálních službách, kteří jsou v přímém kontaktu s pacienty či klienty, žádá Vědecká rada České lékařské komory, napsala sobotní Mladá fronta DNES. Prezident komory Milan Kubek by chtěl, aby očkování bylo povinné pro všechny.