Piráti navrhují, aby se lustrační zákon vztahoval i na ministry. Komunisté ho chtějí zrušit

Události: Komunisté chtějí zrušit lustrační zákon (zdroj: ČT24)

Lustrační zákon se stal znovu předmětem debat. Piráti požadují, aby se vztahoval i na členy vlády. Strana proto podala pozměňovací návrh k novele komunistů, kteří chtějí naopak lustrace zrušit. Osvědčení i pro členy vlády se opozice pokusila neúspěšně prosadit už do služebního zákona v době, kdy do kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD) vstupoval Andrej Babiš (ANO).

Lustrační zákon měl zamezit přístupu do vysokých funkcí třeba bývalým agentům StB, představitelům Lidových milic a některým funkcionářům KSČ. Norma se ale nevztahuje na ministry, ač někteří své lustrační osvědčení předkládají.

Podle Pirátů by se měl zákon vztahovat i na členy kabinetu. „Členové vlády jsou vysoce postavení ústavní činitelé, kteří ale neprošli sítem voleb. To znamená, že jsou jmenováni, a proto nám přijde logické, aby i na ně se vztahovala tato povinnost,“ argumentuje pirátský poslanec a autor návrhu Radek Holomčík.

Pozměňovací návrh Piráti podali k novele komunistů. Ti naopak chtějí normu z devadesátých let zrušit. „Diskriminuje určitou skupinu lidí pro jejich zaměstnání a nemyslím si, že je nějakou ozdobou českého právního řádu,“ tvrdí předseda KSČM Vojtěch Filip.

Některé další strany však komunistický návrh kritizují. „Že je hanba nefackuje. Je to zákon, který má odclonit bývalé přisluhovače komunistického režimu, který byl zločinný, a oni přijdou s tím, že už jim překáží a že se chtějí vrátit k moci bez jakýchkoliv omezení,“ říká předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský.

Někteří naši poslanci by byli pro zrušení zákona, připouští Faltýnek

Lustrační zákon přijalo někdejší Federální shromáždění a původně měl platit pět let. Nakonec ale zákonodárci rozhodli o jeho trvalé platnosti. Zástupci KSČM podávali návrhy na zrušení lustrací už v minulých volebních obdobích. Teď by ale mohli získat podporu i z jiných klubů.

„Jsou mezi našimi poslanci někteří, kteří by byli pro zrušení tohoto zákona, a někteří, kteří by byli pro zachování,“ říká k tomu předseda klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

„Po té relativně dlouhé době si myslím, že je víceméně vyhaslý, takže já už bych do toho nezasahoval,“ komentuje lustrační zákon předseda sociální demokracie Jan Hamáček.

Návrh nejdřív projedná vláda, která už dostala první připomínku. Ministerstvo spravedlnosti komunistický návrh odmítá.