Pavel je jediná možná volba, říká Nerudová. Babiš podle ní plundruje společnost

Interview ČT24 – Danuše Nerudová (16. 1. 2023) (zdroj: ČT24)

Bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, která skončila v prvním kole prezidentských voleb na třetím a tedy nepostupovém místě, doporučuje ve druhém kole Petra Pavla. Podporu svých voličů ale vnímá jako závazek, který chce využít ve prospěch mladých lidí. Prohlásila to v pořadu Interview ČT24.

Nerudová ve volbách získala 13,92 procenta hlasů, ačkoliv jí předvolební průzkumy přisuzovaly i zisk přesahující dvacet procent. Svůj výsledek přesto považuje za úspěch. O dalších ambicích v politice ale zatím hovořit nechce. „Uvidíme. Já si skutečně potřebuji trošku odpočinout, získat odstup,“ říká. Nerudová by ale chtěla podporu téměř 800 tisíc voličů využít ve prospěch mladé generace.

Bývalá rektorka tvrdí, že čelila silné antikampani kvůli kauze udílení doktorských titulů na Mendelově univerzitě. „Udělala jsem chybu v té komunikaci. Dnes, když to vidím, tak jsme skutečně měli zřejmě v obecné rovině začít vysvětlovat ihned,“ připouští. „Kdybych nekandidovala, tak byla tato kauza mediálně komunikována úplně jiným způsobem,“ je přesvědčená.

Jako hlavní faktor, který ovlivnil výsledek voleb, označuje zprošťující rozsudek pro předsedu hnutí ANO a prezidentského kandidáta Andreje Babiše v kauze dotačního podvodu. Ten zazněl u pražského městského soudu v pondělí před prvním kolem hlasování. Do druhého kola prezidentských voleb postoupil Pavel s 35,40 procenta a Babiš s 34,99 procenta.

Svůj neúspěch vidí Nerudová i v tom, že mnoho voličů bylo do poslední chvíle nerozhodnutých. „Z těch čísel to tak vypadá, že celá řada lidí, kteří se rozhodovali na posledních chvíli, tak nechtěla Andreje Babiše a radši dala hlas silnějšímu kandidátovi,“ říká bývalá rektorka.

Nerudová podpoří Pavla i v kampani

Také Nerudová nyní upřednostňuje Pavla před Babišem. V úterý s ním chce na tiskové konferenci dokonce představit společný postup v kampani před druhým kolem. „Napnu veškeré síly k tomu, abych mu pomohla, aby vyhrál, aby nebyl zvolen Andrej Babiš,“ zavazuje se. Nabízet chce přitom konkrétní témata a pozitivní prvky.

Babiše Nerudová dokonce označuje za zlo. Předseda ANO totiž podle ní chce „nejhrubějším populismem stavět na strachu lidí“. „Straší lidi tím, že přijde mobilizace, že bude válka,“ dodává. Babiš podle ní „ekonomicky“ a „psychicky“ plundruje společnost a zneužívá války na Ukrajině.

Naproti tomu za Pavlem nestojí žádný holding a nevyužívá Česko ve svůj prospěch, tvrdí neúspěšná kandidátka. „Je to demokratický kandidát a je to jediná možná volba ve druhém kole,“ je přesvědčená.