Oslavy 9. května v Česku byly skromnější než dříve, místo politiků přišla k ruské ambasádě ukrajinská aktivistka

UDÁLOSTI: Skromnější scénář měly oslavy 9. května v Česku (zdroj: ČT24)

S tradiční pietou na Olšanských hřbitovech, ale bez recepce na ruské ambasádě, na niž v minulosti přicházela řada politiků a dalších osobností – takové byly letos v Praze ruské oslavy 9. května jako Dne vítězství. Před ruským velvyslanectvím se naopak sešly desítky lidí k happeningu, jímž poukázali na ruské vraždění na Ukrajině.

Bývaly doby, kdy bylo ruské velvyslanectví v pražské Bubenči jedním ze středobodů oslav výročí konce druhé světové války v Evropě. Fronty na vstup stáli politici, váleční veteráni i další hosté. V současnosti, kdy Rusko vede válku proti svému sousedovi, na jeho prezidenta vydal Mezinárodní trestní soud zatykač a z Kremlu znějí opakované vyhrůžky směrem na západ, žádná fronta na setkání s oficiálními zástupci Moskvy nebyla. Přesto náměstí Borise Němcova před ambasádou nezůstalo prázdné.

Aktivistka z organizace Hlas Ukrajiny Julie Levková uspořádala happening, při kterém zněly sirény připomínající letecké poplachy na Ukrajině, sama se vykoupala v bazénku s červenou barvou, která měla reprezentovat ukrajinskou krev. „Krev jsme použili jako symbol genocidy a fašismu, který cítíme a vidíme ze strany Ruska,“ podotkla. Akci nazvala „Rusko je fašistický stát“ a chtěla jí poukázat na prvky fašismu v ruském režimu, který současně označuje Ukrajince za nacisty.

Ústředním místem vzpomínky na rok 1945 byly letos 9. května v Praze Olšanské hřbitovy. S písněmi a květinami dorazili zejména Rusové žijící trvale v Praze a několik potomků padlých. Ve srovnání s loňskem byla účastníků zhruba třetina.

Odpoledne se na Olšanech uskutečnila i politická akce, sešli se čeští komunisté. Zásadním tématem byla kritika současné vlády za postoje k ukrajinskému konfliktu. 

V Praze se naopak 9. května do odpoledne neobjevili ruští motorkáři Noční vlci, jejichž představitelé čelí sankcím a mají do Česka zakázán vstup. České úřady navíc zmrazily majetek šéfa slovenské pobočky Nočních vlků Jozefa Hambálka. Ten podle odůvodnění Evropské unie „v prostorech svých nemovitostí provádí výcvik členů organizace Noční vlci k aktivnímu boji na Ukrajině a aktivně podporuje proruskou propagandu v Evropě“.