Onemocnělo už 180 tisíc Čechů. Propukla chřipková epidemie

Události: Česko zasáhla chřipková epidemie (zdroj: ČT24)

Nemocnost akutními infekcemi dýchacích cest včetně chřipky už v Česku dosáhla úrovně epidemie, za týden přibylo pacientů téměř o pětinu. Vyhlášení epidemie potvrdilo ministerstvo zdravotnictví. Nemocných je aktuálně 1715 na 100 tisíc obyvatel – tedy přibližně 180 tisíc lidí. Některé nemocnice už proto vyhlásily zákaz návštěv.  Nejvíc pacientů přibývá mezi předškolními dětmi.

„Nejnovější údaje zpracované Státním zdravotním ústavem potvrzují, že na celém území Česka je plošná chřipková epidemie. Cirkuluje převážně vir chřipky typu A,“ uvedla hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

„Doporučujeme občanům pokud možno vyhýbat se větším uskupením lidí, a zejména ve zvýšené míře dodržovat základní hygienická pravidla, jako kýchat do kapesníku či si po cestě hromadnou dopravou vždy umýt ruce,“ dodala. Pokud už je člověk nemocný, má se podle ní chovat zodpovědně a chřipku vyležet doma. 

  • CHŘIPKA
    příznaky: horečka i přes 39 stupňů, dráždivý kašel, výrazná únava, bolest hlavy a svalů, oproti nachlazení nemusí chřipku vždy provázet rýma a bolest v krku
    trvání: jeden až dva týdny, při komplikacích i déle
    možné komplikace: zánět vedlejších dutin nosních, zánět průdušek, zápal plic
  • NACHLAZENÍ
    příznaky: kýchání, vodová rýma, ucpaný nos, bolest v krku, případně i bolesti hlavy, kašel či bolesti uší, obvykle jen zvýšená teplota (do 38 stupňů)
    trvání: max. týden, zlepšení do tří dnů
    možné komplikace: ucpání drenáže vedlejších dutin nosních, zánět středního ucha

Nejhorší situace je na Plzeňsku, Liberecku nebo v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji

 V některých regionech – například na Liberecku nebo na Plzeňsku – je podle hygieniků nemocnost vyšší než celostátní průměr. 

Na Plzeňsku je nemocnost chřipkou a respiračními onemocněními z českých krajů nejvyšší. Za týden vzrostla o 28 procent.  Kromě Domažlicka, Rokycanska a okresu Plzeň-sever je epidemie ve všech ostatních čtyřech okresech, uvedla v pátek krajská hygienická stanice.

 Řada zdravotnických zařízení v regionu tak omezila nebo zakázala návštěvy. Už od čtvrtka například platí zákaz na několika klinikách a odděleních plzeňské fakultní nemocnice, největším zdravotnickém zařízení v kraji. 

Relativní nemocnost v krajích na 100 000 obyvatel
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Krajská nemocnice Liberec v reakci na vývoj epidemie zakázala návštěvy některých oddělení v Liberci a Turnově. Nejvyšší nemocnost v Libereckém kraji je na Liberecku, Semilsku a na Jablonecku.

Mezi oblasti s nejvyšší nemocností patří také jižní Morava. „Nemocnost jde nahoru, ale kromě akutních respiračních nemocí se k tomu začíná přidávat chřipka. Oproti minulému týdnu se to zdvojnásobilo, takže se nám to začíná překlápět do chřipkové epidemie,“ uvedla vedoucí protiepidemického odboru tamní krajské hygienické stanice Renata Ciupek.

Počet nemocných akutními infekcemi dýchacích cest včetně chřipky na 100 tisíc obyvatel
Zdroj: Státní zdravotní ústav a krajské hygienické stanice

Nejvíce zasaženou skupinou jsou mladí lidé ve věku od 15 do 24 let a také děti do pěti let. „To je pro nastupující chřipkovou epidemii typické,“ poznamenala Ciupek.

Kvůli epidemii také jihomoravské nemocnice omezují návštěvy. Jejich zákaz bude od soboty platit například v celém areálu Fakultní nemocnice Brno nebo nemocnice u svaté Anny. 

Chřipka v Jihomoravském kraji
Zdroj: ČT24

Ve Středočeském kraji infekčními onemocněními dýchacích cest trpí 1779 lidí na sto tisíc obyvatel. Nejvyšší nemocnost je v okrese Příbram, nejnižší v okrese Nymburk, uvedla ředitelka protiepidemického odboru středočeské hygienické stanice Lilian Rumlová. 

Také ve Středočeském kraji řada nemocnic kvůli chřipce omezila nebo zakázala návštěvy. Zákaz platí například ve slánské, nymburské a nově také mladoboleslavské nemocnici. Omezení se týká i zařízení sociální péče, například v Kouřimi či Hostomicích, a na několika místech byly podle hygieniků uzavřeny i mateřské školy.

Mezi regiony s nejvyšší nemocností patří také Moravskoslezský kraj. Kvůli chřipkové epidemii už ve čtvrtek vyhlásila zákaz návštěv Slezská nemocnice v Opavě. Mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská v pátek oznámila, že od pondělí bude platit zákaz návštěv na všech odděleních Městské nemocnice Ostrava, v Léčebně dlouhodobě nemocných a v Domě sociálních služeb.

V Jihočeském kraji hygienici evidují epidemický výskyt ve čtyřech okresech. Konkrétně se jedná o okres České Budějovice, Český Krumlov, Prachatice a Tábor. Nemocnice v Českých Budějovicích v reakci na růst počtu nemocných zakázala od pátku návštěvy.  

V Pardubickém kraji již podle tamní hygienické stanice hranice epidemie dosáhly okresy Chrudim a Ústí nad Orlicí. Domov pro seniory ve Sloupnici na Orlickoústecku zakázal kvůli nemocem od 22. ledna do odvolání návštěvy. Ve středu je omezil i Domov Simeon v Horní Jelení na Pardubicku, který se stará o lidi se sníženou soběstačností, návštěvníci by měli nosit roušky.

Nemocných přibývá i ve zbytku Česka

Počet nemocných roste i ve zbytku republiky. V dalších týdnech proto hygienici předpokládají, že se bude v tuzemsku celoplošně zvyšovat podíl chřipkových onemocnění. Může podle nich výrazně přibýt lokálních epidemií v kolektivech.

Zákaz návštěv vyhlásila kvůli chřipce i některá zdravotnická zařízení ve Zlínském kraji. Od pátku platí ve zlínské nemocnici a nemocnici v Kroměříži. Od soboty se opatření rozšíří také na nemocnici ve Vsetíně a v pondělí se pro návštěvy uzavřou i zařízení v Uherském Hradišti a Valašském Meziříčí.

Podle ředitelky protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Jany Hoškové je Zlínský kraj na počátku chřipkové epidemie.

V Královéhradeckém kraji hygienici v pátek situaci označili jako stav před nástupem epidemie. Kvůli chřipce zatím v kraji jeden člověk zemřel a 13 případů onemocnění bylo velmi vážných. Zákaz návštěv již minulý týden vyhlásila krajská nemocnice Jičín a v pátek se k ní přidaly se zákazem návštěv Fakultní nemocnice Hradec Králové a krajská nemocnice v Trutnově. 

Omezení platí i ve zdravotnických zařízeních v Praze, kde kvůli chřipce omezily návštěvy už čtyři velké nemocnice. Kromě Thomayerovy nemocnice a Fakultní nemocnice v Motole se jedná i o Všeobecnou fakultní nemocnici a Ústřední vojenskou nemocnici. 

Vysočina se v pátek nacházela na prahu chřipkové epidemie. Nejvíc nemocných v kraji je přitom na Žďársku, kde už byla podle hygieniků hranice epidemie překonána. Od soboty nebudou moct návštěvy do všech lůžkových oddělení Nemocnice Havlíčkův Brod. 

Podle krajských hygieniků bude od soboty platit zákaz návštěv také na jednotkách intenzivní péče a ARO nemocnice v Novém Městě na Moravě na Žďársku. Návštěvy zakázala již dříve další zařízení v kraji. 

Počet nemocných se zvýšil také v Ústeckém kraji. Kvůli zvýšené nemocnosti Krajská zdravotní zakázala návštěvy ve svých nemocnicích. Společnost o tom informovala na svém webu. Jedná se o nemocnice v Děčíně, Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě a Chomutově. 

Nejnižší nemocnost je v Karlovarském kraji.

S chřipkou se v těchto týdnech potýkají i okolní země. Počet evropských států hlásících rozvinutou epidemii chřipky podle Hoškové narostl za týden z 16 na 23. Nejhůř nákaza postihla Balkán. Nemocných ale rychle přibývá i v sousedním Německu, ve Francii nebo v Polsku.