Chřipka dopadá i na firmy. Každý rok je připraví o miliardy korun

Události: Chřipka a firmy (zdroj: ČT24)

S vlnou chřipky se nevyrovnávají jen nemocní a jejich okolí, ale také firmy. Zhruba třetina ekonomicky aktivních lidí zůstává s chřipkou doma a léčí se. Přibližně stejný počet nemocných ale chodí do práce, kde se choroba může rychle šířit. Podniky proto hledají cesty, jak omezit dopady na produkci. Jde o hodně, podle odhadů připraví chřipková epidemie českou ekonomiku každý rok o miliardy korun.

V potravinářské společnosti Hamé je nyní nemocných šedesát lidí. „Ve srovnání s prosincem je to nárůst zhruba o polovinu,“ uvedl mluvčí firmy Petr Kopáček. 

Nemocné pracovníky nahrazují ti, kteří pracují přes čas. Firma rovněž přijala opatření, aby se chřipka nešířila dál. „Při jakémkoliv náznaku nemoci pracovníky do výroby nepouštíme a posíláme je k lékaři, “ dodává Kopáček. 

Firmě Hamé nyní chybí pro nemoc ve výrobě 60 pracovníků
Zdroj: ČT24

Výhodnější pro zaměstnance i zaměstnavatele jsou ale takzvané sick days, tedy placené dny volna. Nově je od ledna zavedli třeba ve firmě SOPO. I tam už chřipková epidemie dorazila. 

Rotory a statory do elektromotorů tady normálně vyrábí dvě stě lidí. Nové zakázky už půl roku kvůli vytíženosti nepřijímají. Omezit nebo zastavit výrobu nemohou. „Prioritně je to o přesčasech o nasazení jiných lidí, kteří musejí v práci zůstat déle a nahrazuji nemocné,“ říká zakladatel a jednatel Vladimír Olmr. 

Konkrétní dopady chřipky na firmy vypočítává hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek: „Pokud budeme brát průměrnou sezonu nemocnosti chřipkou, potom  se dá říci, že na té ušlé přidané hodnotě přichází české firmy ročně kvůli chřipce zhruba o 10 miliard korun.“

Podniky se často snaží zavádět preventivní zdravotní programy. Například rozdávají zaměstnancům zdarma vitamíny nebo jim proplácejí očkování proti chřipce.