Chřipková epidemie vypukla v celém Česku. Nemocnice zakazují návštěvy

Události: Chřipková epidemie vypukla v celém Česku (zdroj: ČT24)

Hygienici vyhlásili v celém Česku chřipkovou epidemii. Pacientů přibývá ve všech věkových skupinách a ve všech krajích. Nejvyšší nemocnost je v kraji Libereckém, Jihočeském, Jihomoravském, Středočeském a Ústeckém. Na 100 tisíc lidí nyní připadá 1722 nemocných, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Některé nemocnice a domovy pro seniory už kvůli chřipce zakázaly návštěvy.

„Nejnovější údaje zpracované Státním zdravotním ústavem potvrzují, že je plošná chřipková epidemie na celém území ČR. Cirkulují oba typy virů, s vyšším podílem chřipky typu B,“ uvedla hlavní hygienička Eva Gottvaldová. 

Nemocných akutními respiračními infekcemi včetně chřipky bylo v tomto týdnu 1722 na 100 tisíc obyvatel. V porovnání s předchozím týdnem jde o nárůst o 18 procent. Ne všude jde ale o chřipkovou epidemii: třeba ve středních Čechách je sice epidemie infekcí dýchacích cest, samotná chřipka ale netvoří ani pětinu všech nemocných. 

Relativní nemocnost v krajích na 100 000 obyvatel
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Podle Gottvaldové v letošní chřipkové sezoně zemřelo zatím deset lidí. Celkem 57 pacientů skončilo s vážnými příznaky v nemocnicích. Jaká je situace ve srovnání s minulými lety, bude podle hlavní hygieničky jasné až po skončení epidemie. Obvykle trvá kolem šesti týdnů. O případném omezení či zákazu návštěv rozhodují jednotlivé nemocnice.

Hygienici doporučují lidem, aby se vyhýbali místům s větším množstvím lidí a dodržovali základní pravidla, jako je kýchání do kapesníku nebo mytí rukou po jízdě hromadnou dopravou. Naopak na očkování už je spíše pozdě, vytváření protilátek totiž trvá asi dva týdny.

„Pro posílení imunity je vhodné konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny jako přirozených zdrojů vitamínů. Pokud už jste nemocní, chovejte se zodpovědně a infekci nepodceňujte – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu šířit dál,“ radí Gottvaldová.

Chřipka se od běžné virózy liší rychlým nástupem, bolestí kloubů a tělesnou teplotou nad 38 stupňů Celsia. Nejúčinnější prevencí je vyhnout se kontaktu s nemocnými, dále pravidelné mytí rukou mýdlem. Neumytýma rukama by se lidé neměli dotýkat obličeje.

Nejvíce nemocných je v Libereckém kraji

V LIBERECKÉM KRAJI je nejvíce nemocných v Česku, 2151 na 100 tisíc obyvatel. Od minulého týdne vzrostl jejich počet o pětinu. Nejvyšší nemocnost je na Liberecku, nejnižší na Českolipsku.

Dočasný zákaz návštěv vyhlásila v tomto týdnu Krajská nemocnice v Liberci pro některá oddělení v Liberci a Turnově. Zákaz platí v Liberci pro jednotky intenzivní péče, oddělení ARO, porodnické a dětské oddělení, dětskou psychiatrii, centrum následné péče a onkologické centrum. V Turnově návštěvy nesmí na dvě oddělení, ARO a následné péče. Zákaz návštěv platí také v domovech důchodců v Turnově a Českém Dubu na Liberecku.

V ÚSTECKÉM KRAJI překročilo hranice epidemie pět ze sedmi okresů. Pod hranicí zatím zůstává Mostecko a Ústecko. Na Lounsku je epidemie nejsilnější, počet nemocných se za uplynulý týden zvýšil skoro o třetinu. Hygienici budou obesílat nemocnice a ústavy sociální péče s doporučením, aby omezily návštěvy.

V KARLOVARSKÉM KRAJI zatím nebyla překročena hranice epidemie, v uplynulém týdnu ale přibylo akutních respiračních infekcí o více než pětinu. Nejvíce nemocných je na Chebsku, nejméně v okrese Karlovy Vary. Nejvíce nemocných je mezi dětmi do pěti let.

V PLZEŇSKÉM KRAJI ještě nemocnost nedosáhla hranice epidemie, překročila ji ale už v okresech Klatovy a Plzeň-jih. Největší nárůst nemocnosti zaznamenali tento týden hygienici na Rokycansku, kde oproti minulému týdnu stoupla o více než čtyři pětiny. Nejvíc nemocných v kraji je mezi dětmi do pěti let věku a nejméně u seniorů nad 60 let.

V JIHOČESKÉM KRAJI epidemie pokračuje už druhý týden. Hygienici nyní evidují 1981 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Podle okresů je nejvyšší nemocnost na Českobudějovicku, Českokrumlovsku a Prachaticku. Nejpostiženější věkovou kategorií jsou lidé nad 60 let.

Zákaz návštěv platí v nemocnici Dačice, České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Strakonice a Volyně. Od soboty začne zákaz návštěv platit v táborské nemocnici. Pro návštěvy jsou rovněž zavřená seniorská zařízení Máj, Hvízdal a MaM Rodinka v Českých Budějovicích, ve Chvalkově a Horní Stropnici na Českobudějovicku. Návštěvy nesmí ani do domova seniorů Pohoda v Netolicích na Prachaticku a do Diakonie Českobratrské církve evangelické - střediska pobytových služeb Blanka v Písku.

Od začátku roku hlásí jihočeští lékaři devět závažných případů chřipky, jak typu A, tak i typu B. Tito lidé museli být hospitalizováni na jednotkách intenzivní péče nebo na oddělení ARO s umělou plicní ventilací. „Jsou to komplikované případy, zejména zánětem plic a ztíženým dýcháním,“ řekla Jitka Luňáčková z českobudějovické krajské hygienické stanice. Tři lidé z těchto devíti zemřeli.

Ve STŘEDOČESKÉM KRAJI je nejvíce nemocných na Příbramsku a Rakovnicku, kde už překročila hranici 2200 případů na 100 tisíc obyvatel. Nejvýraznější nárůst nemocnosti zaznamenali hygienici za poslední týden na Kladensku, skoro o tři čtvrtiny. Nejméně nemocných je na Berounsku. Od čtvrtka platí zákaz návštěv v mělnické nemocnici, od soboty bude také v nymburské nemocnici.

V PARDUBICKÉM KRAJI vzrostl počet nemocných oproti minulému týdnu téměř o třetinu. Nejvíce jsou postiženy okresy Chrudim a Ústí nad Orlicí, kde jsou hodnoty ještě výrazně vyšší. Návštěvy už omezila Vysokomýtské nemocnice, od soboty bude uzavřena léčebna dlouhodobě nemocných Aeskulap v Červené Vodě na Orlickoústecku, od 5. února Hamzova odborná léčebna v Luži-Košumberku. Nemocnice Pardubického kraje zatím omezení návštěv zvažuje.

V KRAJI VYSOČINA zakázala návštěvy lůžkových oddělení havlíčkobrodská nemocnice od soboty. V nemocnici v Pelhřimově už platí zákaz od 31. ledna, v pondělí chce preventivně zakázat návštěvy také domov důchodců v Proseči na Pelhřimovsku, který pečuje asi o 90 klientů, z nichž jsou někteří upoutaní na lůžko.  

V JIHOMORAVSKÉM KRAJI nemocných přibývá, chřipka se ale prozatím objevuje spíše sporadicky. Návštěvy u lůžek zakázala jen nemocnice v Kyjově, hygienici zatím žádné doporučení k zákazu návštěv organizacím nedávají. Na 100 tisíc obyvatel připadá v kraji 1960 nemocných.

Hygienici doufají, že epidemie oslabí díky jarním prázdninám, které budou na jižní Moravě příští týden. Nemoc se tak nebude šířit v kolektivu mezi školáky, kteří jsou často značně zasaženou kategorií. 

Studio Brno: Chřipková epidemie na Moravě

Ve ZLÍNSKÉM KRAJI návštěvy zakázala zlínská krajská nemocnice, v Uherském Hradišti a Kroměříži je omezí od soboty. V pondělí se k zákazu přidají nemocnice ve Vsetíně a zřejmě i ve Valašském Meziříčí. O vyhlášení omezení návštěv i jeho následném odvolání rozhodují ředitelé jednotlivých zařízení.

V kraji je nyní 1687 nemocných na 100 tisíc obyvatel, z toho desetina s chřipkou. Nemocnost se proti minulému týdnu zvýšila o 16 procent, u chřipky ale o 137 procent. Nejvíc nemocných je v okrese Zlín, nejvyšší nárůst evidují hygienici na Kroměřížsku.

V kunovické potravinářské firmě Hamé onemocnělo chřipkou a nachlazením za poslední měsíc šedesát lidí. Aby se výroba nezastavila, musí zbývající zdraví zaměstnanci sloužit přesčasy. „Při jakémkoliv náznaku nemoci pracovníky do výroby nepouštíme a posíláme je k lékaři. V rámci prevence nabízíme našim pracovníkům očkování proti chřipce zdarma,“ řekl mluvčí Hamé Petr Kropáček.

Chřipka nemění jenom organizaci práce v některých firmách, ale už také divadelní program. Například ve Slováckém divadle. „Pavel je nemocný, Monika byla nemocná, Jirka, ten je aktuálně nemocný, Tomáš byl nemocný, já jsem byl taky nemocný. A David je nemocný pořád,“ spočítal herec a mluvčí divadla Josef Kubáník. „Když už musíme rušit představení, snažíme se divákům okamžitě nabídnout náhradní termín. Pokud je to v rámci předplatného, vyměníme představení za to, které diváci neviděli,“ vysvětlil Kubáník.

V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI vzrostla oproti minulému týdnu nemocnost o desetinu a překročila hranici epidemie. Výrazně nemocných přibylo hlavně mezi lidmi ve věku nad 60 let,  nejvíce jich ale stále je mezi dětmi. Nejvíce nemocných je na Opavsku, Ostravsku a také Frýdecko-Místecku, kde nárůst proti minulému týdnu činil téměř 70 procent. Hygienici už doporučili nemocnicím, lázním či domovům pro seniory, aby vyhlásily zákazy návštěv.

 „V Moravskoslezském kraji nově evidujeme čtyři závažné průběhy chřipky, u kterých byla nutná hospitalizace na jednotkách intenzivní péče, z toho jedno úmrtí. Ve všech čtyřech případech se jednalo o osoby starší 60 let se závažným chronickým onemocněním, které nebyly očkovány proti sezonní chřipce,“ uvedla krajská hygienička Helena Šebáková. Dodala, že u všech těchto pacientů byla laboratorně potvrzena chřipka typu B, což odpovídá také celorepublikovému trendu.

  • CHŘIPKA
    příznaky: horečka i přes 39 stupňů, dráždivý kašel, výrazná únava, bolest hlavy a svalů, oproti nachlazení nemusí chřipku vždy provázet rýma a bolest v krku
    trvání: jeden až dva týdny, při komplikacích i déle
    možné komplikace: zánět vedlejších dutin nosních, zánět průdušek, zápal plic
  • NACHLAZENÍ
    příznaky: kýchání, vodová rýma, ucpaný nos, bolest v krku, případně i bolesti hlavy, kašel či bolesti uší, obvykle jen zvýšená teplota (do 38 stupňů)
    trvání: max. týden, zlepšení do tří dnů
    možné komplikace: ucpání drenáže vedlejších dutin nosních, zánět středního ucha