O úhradě vakcíny proti černému kašli pro dospělé se rozhodne nejdřív v červnu

O tom, jestli si budou těhotné ženy a další dospělí dál platit za vakcínu proti černému kašli, se rozhodne nejdřív v červnu. Národní imunizační komise (NIKO) způsob úhrady totiž projedná až na svém řádném, dlouho naplánovaném zasedání šestého června, potvrdil ČT mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Původně se podle resortu mělo mimořádné setkání NIKO, klíčového orgánu v oblasti očkování, konat kvůli zhoršující se epidemiologické situaci už v dubnu. Podle mluvčího Jakoba rozhodnutí nesvolat NIKO v tomto mimořádném termínu učinila hlavní hygienička a předsedkyně NIKO Pavla Svrčinová.

Na základě doporučení, které vydá tento poradní orgán složený ze zástupců ministerstva a odborných lékařských společností, pak resort učiní finální rozhodnutí. „Ministerstvo zdravotnictví je návrhu na hrazení očkování proti pertusi těhotným ženám nakloněno,“ řekl jeho mluvčí Jakob.

Kromě úhrady vakcín pro těhotné ženy se bude jednat i o úhradě vakcín pro další dospělé. Odborníci uvažují o tom, aby si alespoň jedno přeočkování v dospělosti lidé nemuseli sami platit. „Zástupci odborných společností, co jsou v NIKO, nepochybně budou souhlasit s tím, aby se zavedla úhrada očkování těhotným ženám a také první dospělé přeočkování,“ myslí si vakcinolog a místopředseda NIKO Roman Chlíbek.

Svého zástupce má v komisi i VZP, která je největší zdravotní pojišťovnou v Česku. Podle své mluvčí Viktorie Plívové zavedení očkování podporuje. „Záleží na rozhodnutí NIKO, my se budeme řídit doporučením odborníků i ohledně toho, jak často bude potřeba,“ uvedla Plívová.

Ministerstvo už dříve avizovalo, že mimořádné setkání NIKO se uskuteční v průběhu dubna. Tuto schůzku ale hlavní hygienička a předsedkyně NIKO Svrčinová nesvolala. S dotazy ČT pak odkázala na mluvčího resortu.

Ten uvedl, že rozhodnutí Svrčinové nesvolat NIKO v tomto termínu vychází z toho, že Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) vydá do konce dubna odborné stanovisko, ze kterého bude mimo jiné ministerstvo při svém rozhodování vycházet.