Nesporné rozvody manželství s dětmi by mohli řešit notáři. Návrh projednají poslanci

Události: Jednodušší rozvody (zdroj: ČT24)

Jednoduché rozvody by podle notářské komory mohli řešit místo soudů notáři. Návrh by ulevil justici i manželům, kteří se sami umí domluvit – tedy dopředu uzavřou dohodu o majetku a výchově dětí. V takových případech by už nemuseli k opatrovnickému soudu, ale rovnou by byli rozvedeni. Návrh nyní projednají poslanci ve sněmovně.

„Je to přesunutí rozvodu do trochu příjemnějšího prostředí, než jsou soudní síně, ze kterých mají lidé obavu, i když se nesoudí,“ vysvětlil prezident Notářské komory Radim Neubauer. Nesporné rozvody řeší notáři například v Řecku, Španělsku či Francii.

„Notáři mají mnoho zkušeností z oblasti rodinného práva, ať už jde o dědictví, manželské smlouvy a tak dále,“ dodal Neubauer.

Zájem dítěte

Zároveň ale vzniká poslanecký návrh, který by agendu naopak zanechal opatrovnickému soudu. Dohodu manželů by přezkoumal, poté je rozvedl. K této variantě se přiklání i ministerstvo spravedlnosti, a to hlavně proto, aby byl ochráněn zájem dítěte.

„Myslím, že můžeme vyloučit takovou úpravu v manželství, kde jsou děti. V případech manželství, kde nejsou děti, o tom povedeme s notářskou komorou ještě další jednání,“ podotýká náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák.