Nehoda blokovala dálnici u Chlumce nad Cidlinou, na kluzkých silnicích bourala auta od rána

Déle než dvě hodiny byla po podvečerní hromadné nehodě uzavřena dálnice D11 před Chlumcem nad Cidlinou ve směru na Hradec Králové. Havárií pěti osobních aut a kamionu vyvrcholil den plný nehod na kluzkých silnicích. Od rána sněžilo nebo padal déšť se sněhem, v podvečer byla kvůli nehodě zavřená i silnice I/13 u Rynoltic. Od pátečního večera platí i výstraha před náledím, tvořit se může celou noc a v sobotu ráno.

Podle mluvčí hasičů Terezy Fliegerové se na dálnici D11 ve skutečnosti staly dvě nehody, obě však bezprostředně u sebe. Obešly se bez zranění. Celkem havarovalo pět osobních aut a kamion, dálnice potom byla mezi 50. a 62. kilometrem ve směru na Hradec Králové neprůjezdná. Policie ji znovu otevřela až po deváté hodině večer. V době nehody padal déšť se sněhem, voda na vozovce navíc začala namrzat. Na D11 na Královéhradecku se stala v pátek večer i další nehoda, ve směru na Prahu nedaleko za Hradcem Králové havaroval kamion.

Počasí přispělo i k dalším nehodám, které se od rána staly. Kromě D11 uzavřeli policisté v podvečer i silnici I/13 u Rynoltic na Liberecku, kde havarovala čtyři vozidla a při nehodě utrpěli tři lidé zranění. I na severu Čech sněží a silničáři nabádají k opatrnosti.

Sníh ostatně padal již v noci na pátek, v Krkonoších ho napadlo deset centimetrů. V Královéhradeckém kraji se dopoledne srazily dva kamiony na silnici I/37, která proto byla na více než hodinu zcela uzavřena. „Jeden z kamionů objížděl stojící autobus a v protisměru se střetl s druhým kamionem. Nehoda se obešla bez zranění, alkohol u řidičů byl vyloučen,“ řekla mluvčí policie Iva Kormošová. Hasiči museli kamiony vyprostit, rozebrat museli i část svodidel.

V kraji měla policie ráno hlášeno osm nehod, všechny bez zranění a většinu na horách. Například v Rokytnici v Orlických horách se srazil autobus s osobním autem, u Špindlerova Mlýna se srazila dvě osobní auta.

I v Kraji Vysočina nastaly vážné dopravní potíže již ráno. Ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku havaroval autobus, cestovalo v něm šest lidí. Všechny nehody v kraji dopoledne i odpoledne se podle policejní mluvčí Dany Čírtkové obešly bez zranění.

Odpoledne nabouralo na silnici II/602 u jihlavského Hosova devět aut. Policie dala nehodu do souvislosti se sněžením a kluzkou vozovkou.

Některé silnice v Jihomoravském kraji jsou kvůli novému sněhu sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Sněží i na dálnici D1, sníh ale na vozovce nezůstává. Řidiči by ale měli být na dálnicích opatrní kvůli zhoršené viditelnosti. Dopoledne se kvůli špatné sjízdnosti silnic zpožďovaly linkové autobusy na Blanensku, do odpoledne se ale situace zlepšila a větší zpoždění již nejsou.  

Hustě sněžilo i v Jihočeském kraji. Silničáři od noci nasadili asi 75 sypačů, řekla dispečerka krajské správy a údržby silnic Soňa Abrahámová. Sníh vydržel hlavně na Šumavě Zbytky sněhu zůstávají ve výše položených oblastech Pardubického kraje. Kvůli kluzkým silnicím se v regionu stalo několik dopravních nehod. U Proseče na Chrudimsku narazilo auto do stromu. U Třebovic na Orlickoústecku hasiči vyprošťovali naložený kamion, auto uvízlo také u Dolní Čermné na Orlickoústecku nebo u Stéblové na Pardubicku.

Meteorologové varují před náledím

Vyšší počet nehod a úrazů hrozí podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v souvislosti s náledím. To se může tvořit v noci na sobotu na silnicích a chodnících, výstraha platí od 20 hodin do sobotních 10 hodin pro celou republiku. Řidiči by proto měli sledovat dopravní zpravodajství a jezdit opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven, uvedli meteorologové na svém webu.

Podle jejich předpovědi bude v noci mrznout, přičemž teploty při malé oblačnosti spadnou až k minus deseti stupňům. Zima bude i v sobotu, kdy nejvyšší denní teploty budou mezi minus dvěma až plus dvěma stupni.

Silničáři měli v zimě mnohem víc práce než loni

I když letošní zimu poznamenala rozsáhlá opatření proti koronaviru, kvůli nimž například téměř nefungovala lyžařská střediska, silničáři měli mnohem více práce než loni. Utratili o desítky milionů korun více a za leden a únor spotřebovali dvojnásobné množství soli.

„Březen bude také náročný na finanční prostředky,“ odhadl provozní náměstek jihočeských silničářů Jan Vykouk. Ačkoli o víkendu již začne astronomické jaro, vzhledem k aktuálnímu počasí je na zahájení jarních prací na silnicích ještě čas. Na ně přijde řada, až se země ohřeje.

UDÁLOSTI: Silničáři sčítají náklady za letošní zimu (zdroj: ČT24)