NCOZ obvinila pět lidí z terorismu v souvislosti se zapojením Čechů do bojů na Ukrajině

Policisté obvinili pět lidí, které zadrželi ve středu kvůli zapojení českých občanů do ozbrojeného konfliktu na východě Ukrajiny na straně Ruska. Obviněna je také jedna právnická osoba. Informaci ČT zjistila z tiskové zprávy na stránkách Národní centrály proti organizovanému zločinu.

„Dne 22. dubna 2021 zahájil policejní orgán NCOZ trestní stíhání pěti fyzických osob a jedné právnické osoby pro trestné činy teroristický útok, účast na teroristické skupině, financování terorismu a podpora a propagace terorismu,“ uvedl mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Případ dozoruje státní zástupce Martin Bílý z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Zadržení čeští občané podle kriminalistů jezdili bojovat na Ukrajinu na straně Ruska společně s dalšími separatisty nebo takové cesty chystali či organizovali.

Bílý v tiskové zprávě doplnil, že v případě odsouzení hrozí za trestný čin teroristického útoku obviněným až 20 let vězení, u trestného činu financování terorismu až 12 let vězení a v případě podpory a propagace terorismu může soud uložit maximálně patnáctileté vězení.

Zásahu se účastnily stovky policistů

Policisté z NCOZ ve středu zasahovali po celé republice. Někteří ze zadržených údajně vyjížděli na Ukrajinu a přidávali se k bojům na straně proruských separatistů, další je pouze podporovali, uvedl Deník N.

Podle zjištění Respektu a Aktuálně.cz NCOZ v noci na středu zadržela pětici Čechů, členů paramilitárních skupin, kteří organizovali výjezdy českých občanů na Ukrajinu bojovat za Rusko. „Zásahu se účastnily stovky policistů. Dle podezření výjezdy podněcovali zpravodajci GRU z pražské ambasády Ruska, které Česko vyhostilo,“ uvedla média.

Podle informací serveru iROZHLAS.cz se vyšetřování soustředí kolem paramilitárního spolku Českoslovenští vojáci v záloze za mír. Policie zjistila, že jeden z jeho členů v minulosti odjel na Donbas, kde se údajně zapojil do bojů na straně Ruska. Po návratu spolek začal shánět peníze, aby do válčící zóny mohli vycestovat další zájemci. Kolem středečního poledne policisté podle Radiožurnálu a iROZHLAS.cz zasahovali na sídlišti ve Slaném v domě, kde bydlí šéf spolku Ivan Kratochvíl.

Policie na webu uvedla, že případ nesouvisí s kauzou výbuchů ve Vrběticích, do něhož byli podle českých zpravodajských složek a kriminalistů zapojeni ruští agenti.

České soudy v minulosti řešily několik případů spojených s boji na Ukrajině. Český trestní zákoník definuje teroristický útok jako čin spáchaný proti České republice nebo mezinárodní organizaci, zároveň ale uvádí, že české právo poskytuje ochranu proti teroristickým činům i cizím státům.

Konflikt na Ukrajině propukl v roce 2014 po svržení režimu proruského prezidenta Viktora Janukovyče a následné ruské anexi Krymu. Boje mezi povstalci a vládě loajálními vojsky tehdy propukly na začátku dubna a od té doby si vyžádaly přes 14 tisíc obětí. Česká republika samozvané republiky proruských separatistů neuznává a trvá na tom, že jimi ovládaná území, stejně jako Ruskem anektovaný Krym, jsou nedílnou součástí Ukrajiny.