Návrat Krejčíře je pravděpodobný, znamenalo by to pro mě ohrožení na životě, říká bývalý detektiv Tichý

Interview ČT24: Karel Tichý (zdroj: ČT24)

Spekuluje se o návratu obávaného zločince Radovana Krejčíře do Česka. Podle bývalého detektiva protikorupční policie Karla Tichého, který na případu Krejčíře pracoval, je jeho přesun pravděpodobný. To by přineslo řadu problémů pro ty, kteří se kauzami kolem zločince zabývali, a to i problém existenční, uvedl Tichý. On sám byl na Krejčířově seznamu osob k likvidaci. Na případu by se navíc muselo pracovat opět od začátku, což bude složité, protože zločinec má například stále moc zastrašovat svědky, upozornil bývalý detektiv, který byl hostem Interview ČT24.

Že by se mohl Krejčíř do České republiky vrátit, je podle Tichého pravděpodobné. Tichý také soudí, že Krejčíř dostal české občanství, kterého se dříve vzdal, zpět v roce 2019. Žádost o jeho vydání českým úřadům ale podle bývalého detektiva nikdo neviděl.

„Zatím se mně ani investigativním novinářům nepodařilo zjistit, proč ta žádost nebyla zrušená. Protože co se týče návratu Radovana Krejčíře, já si neumím představit, kromě jeho rodiny, vůbec nikoho, kdo by na tom mohl mít zájem,“ podotkl.

Krejčířův návrat by dle Tichého přinesl řadu problémů pro ty, kteří se kauzou kolem něj zabývali. Zcela určitě by to pro samotného Tichého znamenalo ohrožení na životě, jak upozornil. 

V jednom rozhovorů bývalý detektiv také uvedl, že kdyby se Krejčířovi tehdy nepodařilo během domovní prohlídky v černošické vile uniknout policistům, kteří ho měli zadržet, byl by už Tichý zřejmě mrtvý. „O tom jsem přesvědčen. Krejčíř je geniální zločinec, ale zároveň psychopat. Nemá žádnou úctu k životu, uznával jen sliby a krev své krve,“ poznamenal.

Zdravotní posudek na objednávku

Nicméně ve chvíli, kdy policistům Krejčíř uprchl, byl Tichý velmi naštvaný. „Ani ta domovní prohlídka nemusela být. Bylo potřeba jen zadržet Krejčíře, sebrat kufr, ve kterém měl dokumenty, o kterých jsme věděli, že tam jsou,“ uvedl. Jeho kolegové ale dle jeho slov byli otrávení z toho, že se to celé tehdy dělo v pátek odpoledne.

„Kdyby ale býval Krejčíř neutekl a šel do vazby, v lepším případě by kauza došla k soudu, (…) spíš si ale myslím, že ne,“ řekl Tichý. Krejčířův advokát měl totiž dle bývalého detektiva připravený zdravotní posudek o tom, že je zločinec nesvéprávný a trpí endogenní depresí. Odsouzen by tedy pravděpodobně nebyl, soudí Tichý.

„Poté by si Krejčíř vyřizoval účty s těmi, kteří to zavinili. To jsme byli my, několik státních zástupců a svědci,“ doplnil.

Tichý také dříve v médiích uvedl, že pokud by se Krejčíř nyní vrátil, dostal by se z vězení do tří let, protože by dostal „všechny známé i neznámé druhy rakoviny“. Tichý totiž míní, že je v současnosti stále ještě v Česku možné „koupit si“ pro účely soudního řízení lékařský posudek. „Za peníze si koupíte všechno,“ poznamenal. Situace se ale podle něj změnila k lepšímu, není to tak jednoduché, jako tehdy. 

Moc zastrašovat

V případě, že se Krejčíř skutečně vrátí, se na celé kauze bude pracovat od začátku, upozornil. To bude velmi složité, protože po dvaceti letech si svědci nebudou spoustu věcí pamatovat či se budou bát něco říct, míní. „I tenkrát to byl obrovský problém. Svědci byli v ochranném programu, protože on se chová tak, jak se chová.“

I po tolika letech má Krejčíř dle Tichého moc svědky zastrašovat. „Má moc díky tomu, že nevyřkl jména lidí, kteří mu pomáhali,“ ujasnil. Ti budou v případě Krejčířova návratu pod obrovským tlakem.