Česko žádalo o vydání Krejčíře, teď ale zjišťuje, zda by si ho v Jižní Africe nenechali

UDÁLOSTI: Bezpečnostní složky mají obavy z vydání Krejčíře (zdroj: ČT24)

Z vyhlídky na návrat Radovana Krejčíře do Česka nejsou tuzemské bezpečnostní složky vůbec nadšené. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) považují jeho převoz za bezpečnostní riziko. Podle informací ČT proto chtějí zástupci státu při neoficiálních jednáních Jihoafrickou republiku přesvědčit, aby Krejčíře vydala až po odpykání trestu, tedy nejdříve za 31 let.

České úřady léta usilovaly o vydání Radovana Krejčíře. Nyní, když to začíná být reálné, ale couvají. O své vydání do vlasti požádal úřady v Jihoafrické republice, kde je vězněn, sám Krejčíř a rozhodnutí by mělo být záležitostí nejbližších měsíců.

„Jihoafrický soud připustil, že pan Krejčíř může být vydán do České republiky. Nyní je míček na straně jihoafrického ministra spravedlnosti,“ upřesnil mluvčí českého ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Návrat by byl bezpečnostním rizikem, říká ministr vnitra

V Praze ale nadšení z naplnění snahy, která začala v roce 2007 po Krejčířově zadržení v Johannesburgu, nepanuje. „Já bych návrat pana Krejčíře do České republiky pokládal za velké bezpečnostní riziko,“ řekl ministr vnitra Jan Hamáček.

České bezpečnostní orgány proto podle informací ČT začaly intenzivně pracovat na tom, aby vydání oddálily. Krejčíř sám se návratu v minulosti snažil zabránit, dokonce žádal v JAR o azyl. Nyní však neskrývá nespokojenost s podmínkami v jihoafrických věznicích. Krejčířovi zbývá z 35letého trestu za pokus o vraždu a mučení v jižní Africe odsedět ještě 31 let, Praha nyní začala zkoumat možnost, zda by se Krejčíř nemohl vrátit až poté.

„Pokud něco spáchal v Jižní Africe, tak by ten trest měl také v Jižní Africe odsedět,“ podotkl ministr Hamáček. Podle mluvčího Řepky se ale stát na případné Krejčířovo vydání „minimálně dva roky již připravuje“.

Radovan Krejčíř by si přitom měl po návratu odsedět ještě jeden trest – české soudy jej pravomocně, ale v nepřítomnosti odsoudily na dalších patnáct let. Jde o souhrnný trest za pokus o vytunelování státního podniku Čepro a řadu dalších činů. Kdyby se Krejčíř vrátil, má právo nechat procesy zopakovat.

Vila se nevydražila ani na šestý pokus

Pokud za několik desítek let Radovan Krejčíř věznici opustí, nebude na něj čekat vila v Černošicích, která byla napsaná na jeho manželku. Rodina o ni přišla a exekutoři se ji snaží již delší dobu prodat, avšak bezúspěšně. Nic na tom nezměnil ani nejnovější pokus, v němž přitom byla Krejčířova vila k mání za 28 milionů korun. Cena se snížila po požáru, který loni objekt poškodil. Vila je poničená také kvůli nájezdům zlodějů.

Šlo o šestý pokus o vydražení vily. Ten předcházející se uskutečnil v říjnu 2018, tehdy ještě činila vyvolávací cena 48,6 milionu korun. Do žádné z aukcí se nepřihlásil ani jeden zájemce.

Radovan Krejčíř uprchl z České republiky v roce 2005, kdy již byl trestně stíhán. Zprvu žil na Seychelách, od roku 2007 v JAR. V jihoafrickém vězení pobývá od roku 2013. V roce 2016 byl odsouzen k 35 letům vězení za pokus o vraždu, únos, mučení a obchod s drogami. Čelí také podezření z několika pokusů o útěk a ze spiknutí s cílem zavraždit policistu a právního konzultanta.