TÉMA

Návrat

Do práce v Liberty se vrátí okolo tří set lidí, podnik bude žádat o prodloužení moratoria

Hutní společnost Liberty Ostrava zprovoznila kotelnu v koksovně, která teď dodává páru pro její chemický závod. Od úterý se na pracoviště vrátí zaměstnanci ředitelství a středojemné válcovny, dohromady asi tři sta lidí, oznámila v pondělí mluvčí podniku Kateřina Zajíčková. Potvrdila, že firma bude žádat soud o prodloužení všeobecného moratoria. Návrat většiny zaměstnanců do práce podnik opět o týden odložil, od 2. ledna už podvanácté.
18. 3. 2024|

Češi, které zasáhl výbuch plynu na Slovensku, nebyli vážně zraněni

Žádný z Čechů, které zasáhl výbuch plynu na chatě ve slovenské obci Lehota pod Vtáčníkom, není vážně zraněn. Řekl to mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Postupně se vracejí do Česka. Na chatě pobývaly děti z Prahy, které se tam účastnily horolezeckého tábora, napsal v úterý server pluska.sk. Ministerstvo zahraničí mělo informace o devíti zraněných českých občanech, z nichž sedm byly děti.
26. 7. 2023|

Rusové, vraťte se domů, dokud to ještě jde, vyzval Volodin. Reagoval na výroky Pavla

Předseda Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu, Vjačeslav Volodin vyzval Rusy žijící v exilu, aby se vrátili do vlasti, dokud to ještě jde. Reagoval tak na výroky českého prezidenta Petra Pavla z rozhovoru pro rozhlasovou stanici Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) o potřebě přísnějšího dohledu nad Rusy žijícími na Západě. Podle Volodinovy interpretace, citované ruskými médii, „český prezident navrhl Rusy žijící v zahraničí zavřít do koncentračních táborů“.
19. 6. 2023|

Návrat Krejčíře je pravděpodobný, znamenalo by to pro mě ohrožení na životě, říká bývalý detektiv Tichý

Spekuluje se o návratu obávaného zločince Radovana Krejčíře do Česka. Podle bývalého detektiva protikorupční policie Karla Tichého, který na případu Krejčíře pracoval, je jeho přesun pravděpodobný. To by přineslo řadu problémů pro ty, kteří se kauzami kolem zločince zabývali, a to i problém existenční, uvedl Tichý. On sám byl na Krejčířově seznamu osob k likvidaci. Na případu by se navíc muselo pracovat opět od začátku, což bude složité, protože zločinec má například stále moc zastrašovat svědky, upozornil bývalý detektiv, který byl hostem Interview ČT24.
17. 6. 2023|

Bohoslužbou pod širým nebem vyvrcholila návštěva papeže Františka v Maďarsku

Papež František v Budapešti odsloužil mši pod širým nebem, kde mimo jiné desetitisíce věřících vyzýval, aby otevřeli svá srdce a dveře trpícím, lidem v nouzi a migrantům, kteří hledají ochranu. Na náměstí u sídla maďarského parlamentu se za krásného počasí sešlo přes padesát tisíc lidí, uvedla agentura AP. Bohoslužbu sledovali i maďarští politici včetně premiéra Viktora Orbána, který je známý svým tvrdým postojem vůči uprchlíkům z muslimských zemí.
30. 4. 2023Aktualizováno30. 4. 2023, 21:56|

ANALÝZA: Kolik Ukrajinců se vrátí domů? Rozhodne trvání války a úspěšnost obnovy

V Česku podle nejnovější statistiky ministerstva vnitra zůstává 325 742 ukrajinských uprchlíků. Ve všech evropských zemích souhrnně to je něco přes osm milionů. Jak ukazují průzkumy prováděné napříč kontinentem, většina Ukrajinců se do své vlasti po konci války hodlá vrátit. Zkušenosti z řady ozbrojených konfliktů po celém světě ale nabádají k ostražitosti. Podmínky, které jsou nezbytné pro to, aby se většina uprchlíků vzdala bezpečného zázemí za hranicemi a natrvalo se vrátila domů, nastávají spíš výjimečně, píše v analýze odborník na migraci z Člověka v tísni Jakub Andrle.
5. 4. 2023Aktualizováno5. 4. 2023, 11:37|

Na Zemi přistála loď Crew Dragon se čtyřmi astronauty. Kvůli počasí museli na návrat čekat několik dnů navíc

Na Zemi přistála vesmírná loď Crew Dragon se čtyřčlennou posádkou, která se po pěti měsících vrátila z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Loď přistála v noci v moři u pobřeží Floridy.
12. 3. 2023|

Deska připomínající odbojné příslušníky SNB před lety zmizela z prezidia. Pamětník usiluje o její návrat

Ne každý příslušník Sboru národní bezpečnosti v roce 1948 sloužil komunistické ideologii – několik z nich za odpor naopak zaplatilo životem. Připomínala je pamětní deska na policejním prezidiu. Jenže od rekonstrukce budovy před osmi lety už tam není. Možná poslední pamětník bojuje za její návrat.
26. 2. 2023|

Záchranáři, kteří pomáhali v tureckém Adiyamanu, jsou zpět. Jejich zásluhy vyzdvihl ministr i turecký velvyslanec

Do Česka se vrátili záchranáři, kteří krátce po ničivém zemětřesení odletěli do Turecka a pomáhali při záchranných pracích ve městě Adiyaman. Generální ředitel hasičů Vladimír Vlček uvedl, že práci českých záchranářů vysoce ocenili místní lidé. To dal najevo i turecký velvyslanec v Praze Egemen Bagis, který rovněž čekal na přílet týmu na letišti.
17. 2. 2023Aktualizováno17. 2. 2023, 21:56|

Lipavský si předvolal ruského velvyslance kvůli anexi ukrajinských území

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) si předvolal ruského velvyslance v Česku Alexandra Zmejevského. Důvodem je flagrantní porušování mezinárodního práva a ilegální anexe ukrajinských oblastí. Lipavský označil anexi asi patnácti procent ukrajinského území za „sprostou krádež“. Za nelegální ji považují také Kyjev a Západ.
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 18:25|

Návrat zalitý slzami. Z domu ukrajinské rodiny zbyly jen ohořelé zdi

Už v první den Putinovy války se dala do pohybu vlna uprchlíků. Někteří do bezpečnějších krajů uvnitř země, jiní za hranice. Nejvíc se jich vydalo do Polska – skoro čtyři miliony – a víc než milion tam zůstal. Teď se směr migrace pozvolna obrací. Ukrajinci tvrdí, že zpět do země přichází přibližně 30 tisíc lidí denně.
16. 6. 2022|

168 hodin: Pětina ukrajinských dětí chodí v Česku do provizorních prostor. Školy se obávají, co přinese září

Začaly zápisy ukrajinských dětí do českých škol. Kolik mladých uprchlíků ve skutečnosti v září usedne do lavic, bude záviset nejen na výsledku zápisů, ale také na tom, jak bude pokračovat válka, kterou proti Ukrajině vede Rusko. Do Česka přišlo z napadené země kolem 70 tisíc školou povinných dětí. Do škol začala zatím chodit asi třetina tohoto počtu. Mnoho z nich ale chodí do tříd vytvořených nouzově v provizorních prostorách. O ukrajinských žácích, kteří se vzdělávají v provizorních podmínkách v českých školách, natáčela pro 168 hodin Kateřina Stibalová.
13. 6. 2022|

Belgie vrátí Kongu zub Patrice Lumumby. Jde o jediný známý ostatek zavražděného premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo 20. června oficiálně předá rodině prvního demokraticky zvoleného konžského premiéra Patrice Lumumby jeho ostatky. Konkrétně půjde o zub politika, kterého zabily konžské separatistické milice podporované Belgičany v lednu 1961, jen několik měsíců poté, co Kongo získalo na Belgii nezávislost. Informuje o tom server Politico.
12. 6. 2022|

Část uprchlíků se vrací domů nebo odchází do jiných evropských zemí. Úřady o tom často nevědí

V Česku už získalo dočasnou ochranu přes 366 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je však jejich aktuální počet zhruba o šestinu nižší. Někteří totiž odcestovali do jiné unijní země, případně se vrátili zpět do své vlasti. Přesná data ale ministerstvo nemá, protože uprchlíci ne vždy dodrží povinnost nahlásit svůj odjezd úřadům. Stává se tak, že stát za ně nadále platí zdravotní pojištění.
7. 6. 2022|

Na Západ i zpět. Lvov se stal uprchlickým centrem Ukrajiny, život se tam ale vrací k normálu

Ukrajinský Lvov je důležitým místem pro ty, kdo prchají před válkou, a teď i křižovatka těch, kteří se vracejí zpátky. Nejvíce jich míří na západní Ukrajinu, do měst se tam vrací běžný život. Přes tvrdé boje na východě země začíná na západě obnova toho, co válka zničila. Do země se taky vrátili čeští diplomaté.
29. 5. 2022|

Na ukrajinských hranicích je rušno. Uprchlíci se vrací do válčící země

Ukrajinští uprchlíci se po třech měsících války začínají vracet domů, hlavně na západní Ukrajinu. Cestují především vlakem přes Polsko. Za posledních 24 hodin se na Ukrajinu dostalo 42 tisíc lidí, každý den jich přibývá.
28. 5. 2022|

Ukrajina potřebuje víc zbraní a munice, varoval její ministr zahraničí

Ukrajině se nedostává zbraní a munice, zatímco v Donbasu na východě země zuří největší bitva v Evropě od konce druhé světové války, upozornil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Rusové již obsadili město Svitlodarsk v Doněcké oblasti, uvedl šéf místní vojenské a civilní správy. Nad Ukrajinou zemřel ruský generálmajor letectva ve výslužbě Kanamat Botašev, informovala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu s odvoláním na tři bývalé Botaševovy podřízené, kteří si přáli zůstat v anonymitě. Jde o nejvýše postaveného vojáka letectva, který podle dostupných informací v rusko-ukrajinské válce zemřel.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 20:32|

V Česku koupily ojetiny, nyní se v nich Ukrajinky vracejí domů. Auto může být jediné, co tam budou mít

Před západními ukrajinskými hranicemi stojí takřka nekonečné kolony aut. Jsou to ojetiny, které ve středoevropských zemích včetně Česka zakoupily ukrajinské ženy a nyní se v nich vracejí domů. Vědí, že jejich původní auta, která zanechaly na Ukrajině, jsou zničená. Odbavení na hranicích jde však velmi pomalu, za den se vozidla posunou jen o stovky metrů. Po překročení hranice zůstane navrátilcům auto zatím jedinou jistotou. Co uvidí, až dojedou až domů, netuší. V koloně před hranicemi natáčela pro 168 hodin Marta Pilařová.
23. 5. 2022|

Ukrajinci se po odchodu Rusů vracejí do svých domovů. Někteří je ale jen těžko poznávají

Po stažení ruských okupačních vojsk od ukrajinského Kyjeva se mohli tamní lidé vydat zpět do svých domovů i mimo metropoli. Většina vesnic a měst, které byly v oblastech těžkých bojů, je ale z větší části zničená. I díky humanitární pomoci proudící z Evropy teď začíná jejich postupná obnova. Fotografie zachycují návrat obyvatel do městečka Moščun poblíž Kyjeva.
21. 5. 2022|

Do Buči se vrací normální život. Ulice a zdevastované budovy jsou mementem

Přesně před měsícem zastavily ukrajinské jednotky v Buče postup Rusů. Město se nyní vrací k životu v klidu a relativním bezpečí. Zdevastované budovy ale zůstávají mementem těžkých bojů. Vraky už jsou odklizené a takzvaná ulice smrti – symbol zkázy – je opravená a plně průjezdná. Ve městě nyní otevřela i první kavárna.
1. 5. 2022|

Mnozí ukrajinští uprchlíci opouštějí Česko, část míří zpět domů

Část ukrajinských běženců v posledních době Česko opouští. Přesná čísla ale úřady neevidují. Podle ministerstva dopravy ale jen vlakem teď odjede z Česka do ciziny víc než tisíc Ukrajinců denně. Zpátky do své země míří zhruba polovina z tohoto počtu.
15. 4. 2022|

Nad Kyjevem opět zavlála česká vlajka, velvyslanectví po měsíci a půl znovu funguje. V pátek zavřou dočasné konzuláty

České velvyslanectví v Kyjevě je opět otevřené. Ministerstvo zahraničních věcí oznámilo, že se vrátili diplomaté, kteří úřad opustili 24. února po začátku ruské invaze na Ukrajinu. Později byl uzavřen i konzulát ve Lvově. Čeští diplomaté dočasně působili z Košic a vyjížděli do Užhorodu, tyto provizorní konzuláty ale přestanou fungovat v pátek.
13. 4. 2022Aktualizováno13. 4. 2022, 19:10|

Rusko může použít jaderné zbraně, Ukrajina nemá sílu vytlačit ho z jihu, popsal pro ČT brigádní generál Ryan

Americký brigádní generál Kevin Ryan pokládá možnost, že Rusko na Ukrajině použije taktické jaderné zbraně, za realistickou. V rozhovoru, který poskytl České televizi, popsal, jak se podle něj může tento konflikt dál vyvíjet.
9. 4. 2022|

Stesk je větší než strach z války. Někteří uprchlíci se z Unie vrací na Ukrajinu

Od začátku války na Ukrajině uprchlo před válkou už víc než čtyři miliony lidí. Drtivou většinu tvoří ženy a děti. Část válečných běženců se ale rozhodla vrátit domů. Je jich jen hrstka a pocházejí většinou ze západu země, kterému se boje zatím vyhýbají.
31. 3. 2022|