NASA přiznala, že neví, kdy a jak se bude moci posádka Starlineru vrátit na Zem

Představitelé amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) přiznali, že nevědí, kdy se posádka kosmické lodi Starliner, která má závadu, bude moci vrátit zpátky na Zemi. Astronauti Barry Wilmore a Sunita Williamsová tak zatím stále zůstávají na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), kde jsou už o měsíc déle, než se původně plánovalo.

NASA připustila, že zvažuje také případné náhradní řešení pro zpáteční let obou astronautů, kdyby se nepodařilo Starliner zprovoznit.

Dvojice astronautů odletěla na ISS za použití lodi Starliner na začátku června a vrátit se měla 14. června. Nestalo se tak kvůli selhání naváděcích trysek lodi. Z pěti vadných se mezitím čtyři podařilo zprovoznit.

Představitel NASA pro komerční lety Steve Stich prohlásil, že není schopný určit, kdy se uskuteční let nazpět na Zemi. „Vrátíme se, až budeme připraveni,“ uvedl Stich. Podle něj je prioritou, aby se oba astronauti vrátili na Zem na palubě lodi Starliner. Přiznal však, že NASA zvažuje i záložní řešení pro přepravu Wilmorea a Williamsové. Tím by měla být kosmická loď Dragon společnosti SpaceX. Tuto variantu ale komplikuje fakt, že firma miliardáře Elona Muska v současné době sama řeší problémy s vyšetřováním anomálie horního stupně a stále ještě kvůli tomu nemá povolení pro pilotované lety.

NASA hledá, kde nastal problém

Vědci a technici zatím zkoumají, co mohlo problémy, které se projevily při přistání k ISS, způsobit. Podle prvních analýz se zdá, že na vině mohlo být vadné těsnění, prozradil Mark Nappi ze společnosti Boeing, která loď Starliner vyrobila. Podle něj jsou však nezbytné další analýzy.

NASA si před deseti lety v rámci programu spolupráce s komerčními subjekty objednala kosmická plavidla u společností SpaceX a Boeing. Zatímco první let Crew Dragon od SpaceX s posádkou se uskutečnil v roce 2020, Starliner od Boeingu kvůli četným průtahům při vývoji a kvůli následným odkladům nakonec s astronauty vzlétl až letos 5. června.