TÉMA

Starliner

Vesmírná loď Starliner od Boeingu se vrátila na Zemi

Vesmírná loď Starliner od společnosti Boeing se ve čtvrtek brzy ráno středoevropského času vrátila na Zemi. Na palubě lodi, která uskutečnila zkušební let a v budoucnosti by měla sloužit jako „taxi“ pro astronauty, byla jen figurína. Podle představitelů NASA byl let „mimořádně úspěšný“.
26. 5. 2022|

Loď Starliner od Boeingu se připojila k Mezinárodní vesmírné stanici

Kosmická loď CST-100 Starliner společnosti Boeing úspěšně zakotvila u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), kam dopravila zásoby. Informovaly o tom tiskové agentury. Modul Starliner bez lidské posádky se k Mezinárodní vesmírné stanici, kterou nyní obývá sedm astronautů, připojil ve 2:28 SELČ po téměř 26 hodinách letu. Z amerického mysu Canaveral ho po dlouhých odkladech vynesla raketa Atlas V.
21. 5. 2022|

Raketa s vesmírnou lodí Starliner od Boeingu odstartovala k ISS. Má lehké problémy

Z amerického mysu Canaveral po dlouhých odkladech odstartovala kosmická loď Starliner od společnosti Boeing. Modul vynesený raketou Atlas V by měl přibližně po 24 hodinách dorazit k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), jíž veze zásoby.
20. 5. 2022|

Ani další pokus o start lodi Starliner nevyšel, NASA ho odsunula na neurčito

Společnost Boeing a americká vesmírná agentura NASA ve středu večer kvůli závadě opět odložily plánovaný start druhého zkušebního letu kosmické lodi CST-100 Starliner k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Podle vyjádření NASA jsou na vině přetrvávající problémy s indikátorem polohy ventilů na motorech vesmírné lodi. Agentura přitom neupřesnila, kdy bude následovat další pokus o start, zatím je let odložen na neurčitě dlouhou dobu – podle nezávislých expertů to naznačuje rozsáhlejší problémy.
5. 8. 2021|

Ruský modul Nauka nečekaně zažehl motory, vychýlil tak vesmírnou stanici z kurzu. NASA proto odložila start mise

Americká vesmírná agentura NASA se rozhodla odložit nejméně do 3. srpna testovací let kosmické lodi CST-100 Starliner, která by v budoucnu měla dopravovat posádky na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Důvodem pro odklad startu je závada víceúčelového modulu Nauka, který ve čtvrtek odpoledne (SELČ) zakotvil v ruské části ISS. Informovaly o tom agentury AFP a Reuters.
30. 7. 2021|

Boeing si chce napravit pověst, bude opakovat start Starlineru

Americká společnost Boeing chce zopakovat testovací let své kosmické lodě Starliner, která by měla dopravovat lidskou posádku na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Mluvčí společnosti Jerry Drelling agentuře AP řekl, že by se mohl uskutečnit na podzim. První pokus z konce loňského roku skončil nezdarem.
7. 4. 2020|

Americká loď Starliner odstartovala. Vesmírný Boeing ovšem netrefil správnou oběžnou dráhu

Z floridského Mysu Canaveral odletěla v pátek odpoledne našeho času k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) nová americká pilotovaná loď společnosti Boeing CST-100 Starliner. Jde o její první testovací let bez posádky, jen s nákladem. Kvůli problémům po startu se ale ani nepokusí o původně plánované přistání u orbitálního komplexu.
20. 12. 2019Aktualizováno20. 12. 2019, 16:07|