Na ISS dorazila loď, s níž se vrátí i uvázlá dvojice astronautů

Vesmírná loď Crew Dragon-9 společnosti SpaceX, která v sobotu odstartovala z floridského kosmodromu, se v neděli večer SELČ připojila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Kosmické plavidlo přivezlo dvoučlennou posádku, v únoru příštího roku ale odletí se čtyřmi astronauty – na Zemi se v něm vrátí i dva členové neúspěšné mise Starliner od firmy Boeing. Na palubě ISS je nyní jedenáct osob.

Astronaut amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Nick Hague a jeho ruský kolega Alexandr Gorbunov vstoupili na palubu orbitálního komplexu nedlouho poté, co se jejich modul ve 23:30 SELČ připojil k stanici. Z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě odstartovali v sobotu večer SELČ.

Mise Crew-9 měla původně na ISS dopravit čtyři astronauty, NASA ale na začátku tohoto měsíce z letu vyřadila dvě astronautky, aby uvolnila místo pro posádku Starlineru – Barryho Wilmorea a Sunitu Williamsovou. Ti odletěli na ISS na začátku letošního června v kosmické lodi Boeingu při jejím prvním testovacím letu s posádkou. Na Zemi se měli vrátit po osmi dnech, původní plán ale narušilo selhání naváděcích trysek lodi.

NASA v srpnu oznámila, že návrat ve Starlineru není pro astronauty dostatečně bezpečný. Před více než třemi týdny pak problémovou loď vrátila na Zemi bez posádky.

Kdyby byla nutná evakuace

Agentura na konci minulého týdne také představila řešení, které má už delší dobu připravené pro případ, že by na ISS došlo k nějaké nečekané krizové situaci a posádka by stanici musela opustit ve spěchu a ve stavu nouze.

Pro takový případ byla v raketě Crew-8 nainstalována navíc dvě sedadla – nouzová. Jsou v zadní části prostoru kabiny a jsou určená právě pro Sunitu Williamsovou a Barryho Wilmorea. Toto řešení bylo jako plán až do okamžiku, kdy na stanici přistál Crew Dragon-9. NASA byla tedy celou dobu připravená na nejhorší scénáře a astronauti měli připravenou bezpečnou „únikovou cestu“.