Astronauti z porouchaného Starlineru se vrátí z ISS příští rok s lodí konkurence

Dvojice astronautů, která v červnu odletěla na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) kosmickou lodí Starliner, se vrátí na Zemi až příští rok lodí Crew Dragon. Oznámil to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Zpáteční let s původní lodí by podle úřadu „nebyl dostatečně bezpečný“. Starliner, který vyrobila společnost Boeing, ohlásil při konečné fázi svého prvního letu únik paliva a selhání několika naváděcích trysek. Astronauty tak zpět dopraví zařízení konkurenta Boeingu – firmy SpaceX.

Astronauti Barry Wilmore a Sunita Williamsová tedy budou na ISS výrazně déle, než se očekávalo. Podle původních plánů měli ve vesmíru zůstat jen několik dnů a vrátit se na Zemi v polovině června. Zpáteční let kosmické lodě Crew Dragon je podle dřívějších informací NASA naplánován na únor.

„NASA rozhodla, že se Butch a Suni vrátí s posádkou Crew-9 příští únor a že Starliner se vrátí bez posádky,“ uvedl šéf úřadu Bill Nelson. Podle dalšího představitele americké vesmírné agentury Stevea Stiche by zpáteční let s posádkou byl příliš riskantní.

Starliner by se tak měl pokusit o návrat na Zem bez posádky na začátku září, píše agentura AP. Loď má přistát v poušti státu Nové Mexiko. Již několik týdnů se technici NASA a Boeingu snaží najít příčinu závady a vyřešit ji. Podle Stiche měl úřad s Boeingem „technickou neshodu“, jelikož společnost tvrdila, že může zajistit bezpečný let zpět s posádkou.

Sobotní rozhodnutí amerického úřadu je podle agentury AP „neúspěchem pro Boeing“. NASA si před deseti lety v rámci programu spolupráce s komerčními subjekty objednala kosmická plavidla u společností SpaceX a Boeing. Zatímco první let Crew Dragon od SpaceX s posádkou se uskutečnil v roce 2020, Starliner od Boeingu kvůli četným průtahům při vývoji a kvůli následným odkladům nakonec s astronauty vzlétl až letos 5. června.