Americká loď Starliner odstartovala. Vesmírný Boeing ovšem netrefil správnou oběžnou dráhu

Z floridského Mysu Canaveral odletěla v pátek odpoledne našeho času k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) nová americká pilotovaná loď společnosti Boeing CST-100 Starliner. Jde o její první testovací let bez posádky, jen s nákladem. Kvůli problémům po startu se ale ani nepokusí o původně plánované přistání u orbitálního komplexu.

Boeing vyrobil Starliner pro americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), který netrpělivě čeká na to, až bude moci přestat s kupováním míst v ruských kosmických lodích Sojuz. Ty jsou nyní, po ukončení programu amerických raketoplánů v červenci 2011, jediným přepravním prostředkem schopným dostat lidi na oběžnou dráhu kolem Země.

Kolem 13:30 vydala společnost Boeing informaci, že Starliner má problémy a že tým zvažuje, co dále dělat.

Část problému se už zřejmě podařilo vyřešit, informoval na Twitteru ředitel agentury NASA Jim Bridenstine a později i oficiálně NASA. Loď je sice na stabilní oběžné dráze, ale nepodařil se zážeh motorů potřebný pro setkání s ISS. Starliner je tedy na nevhodné oběžné dráze, kde se vůbec neměl ocitnout. Chyba nastala kvůli špatně fungujícímu automatickému zařízení, které loď mylně informovalo o času vhodném k zažehnutí motorů.  

Podle Bridenstina se nyní pomocí zážehů oběžná dráha pomalu zvyšuje. Ke stanici se už nicméně loď nepřipojí, nemá na to dostatek paliva – místo toho se v NASA rozhodli, že teď napřou všechny síly na bezpečné přistání lodě, které je nyní prioritou mise. To proběhne už v neděli, tedy o týden dříve, než bylo plánováno.

Zatím není jasné, jestli se budou kvůli tomuto incidentu měnit další plány ohledně Starlineru. Původně měla být tato mise jeho jediná bez posádky a ta příští už měla dopravit na ISS lidi – je možné, že problém s automatickým zařízením přinese nutnost další mise bez posádky. 

Vesmírní dopravci

Boeing počítal s tím, že pokud bude zkušební let Starlineru k ISS i jeho návrat za týden v sobotu úspěšný, bude mít za sebou všechny klíčové prověrky k tomu, aby dostal od NASA „zelenou“ k přepravě astronautů. 

Boeing obdržel od NASA kontrakt na přepravu astronautů na Mezinárodní vesmírnou stanici a zpět na Zemi s využitím nosné rakety a pilotované lodě podobně jako soukromá společnost SpaceX Elona Muska. Ta se svou lodí Crew Dragon úspěšný zkušební let bez posádky na ISS a zpět na Zemi už zdárně absolvovala v březnu. Před sebou má nyní letový test záchranného systému lodi, který je předběžně stanoven na 11. ledna.